koronavirus lek, tablete protiv korone
Foto: Shutterstock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je lek protiv kovida 19, američke kompanije MSD, stigao u Srbiju, prenosi Tanjug.

Mmedikamenti u našim bolnicama biti najkasnije u ponedeljak, kaže za Nova.rs dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula i koordinator Kovid ambulanti.

Svakako će protokol lečenja biti ustanovljen tek kada budemo imali lekove, ne ranije. Ovi lekovi namenjeni su obolelima koji su u težem stanju, imaju pridružene bolesti, malignitete, srčane smetnje i slično. Molnupiravir i pakslovid koji stiže početkom 2022. godine, spasiće ljude od respiratora i što je još važnije, od smrti“, objašnjava dr Stojanović.

Naime, v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić ranije je najavila da će prvi kontigent najnovijih lekova protiv korone stići u Srbiju ovih dana, i naglasila da je to lek koji mora biti primenjen u prvih pet dana bolesti.

„Srbija će dobiti sve potrebne količine lekova molnupiravir i pakslovid. Ova dva leka nisu namenjena mlađima od 18 godina, trudnicama i dojiljama“, upozorila je Radojević Škodrić.

Prvi kontigent će imati 12.000 doza, posle dve nedelje stiže drugi, a potom će stizati i ostale dogovorene količine od 50.000 doza.

Kada budu potrošene postojeće količine, kako je navela, biće nabavljene i dodatne.

„U prvom kvartalu stiže i 100.000 Fajzerovog pakslovida, a u svetu su veoma zainteresovani za ove lekove zato što su jednostavni za upotrebu, daju se u obliku tableta, čime će se rasteretiti bolnice i sprečavaju težu fazu bolesti i smrtni ishod“, rekla je Radojević Škodrić.

Podsetimo, molnupiravir proizvodi američka kompanija Merk, Šarp i Dom (MSD) i Ridžbek Bioterapeutiks, a prvi je antivirusni lek za kovid koji se uzima kao pilula, a ne inekcijom ili intravenozno. Lek pakslovid je proizvod kompanije Fajzer, a smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.

Bonus video: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (2)