Kovid Ambulanta u Zemunu
Foto: Printscreen Nova.rs/video

Dva najnovija leka protiv koronavirusa, molnupiravir i pakslovid, u Kovid ambulantama prepsivaće lekari svima koji imaju simptome ove bolesti, a uz to i pridružena, hronična oboljenja, što može biti uzrok pogoršanja stanja u organizmu. Ovi lekovi piju se u prvih pet dana od pojave simptoma, a spašavaju od hospitalizacije i smrtnog ishoda.

“Poenta ovih lekova je da se oboleli od koronavirusa leče kod kuće, da ne završe u bolnici. Piju se u prvih pet dana bolesti, a pacijent će ih sam uzimati po receptu koji dobije od svog lekara u Kovid ambulanti. Lekovi su namenjeni ljudima koji su oboleli od kovida i imaju blage do umerene forme bolesti i bar jedan faktor rizika, koji može prerasti u težu kliničku formu. Da bi neko dobio lek, u prvih pet dana od pojave simptoma, treba da se javi u Kovid ambulantu, gde će doktor u zavisnosti od opšteg stanja pacijenta odlučiti da li treba da pije ovaj lek. Važno je i da lekari u ambulantama naprave dobre procene” kaže prof. dr Radan Stojanović, klinički farmakolog.

Lekari u Kovid ambulantama očekuju uputstvo za doziranje i prepisivanje lekova protiv koronavirusa od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

„Očekivali smo da do sredine ove nedelje stigne prvi kontigent najnovijih lekova protiv koronavirusa, ali sad je verovatnije da ćemo ih imati tek od ponedeljka. Još nemamo uputstvo o prepisivanju, čekamo ga iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Svakako će protokol lečenja biti ustanovljen tek kada budemo imali lekove, ne ranije. Ovi lekovi namenjeni su obolelima koji simaju pridružene bolesti, malignitete, srčane smetnje i slično. Molnupiravir, ali i pakslovid koji stiže početkom 2022. godine, spasiće ljude od respiratora i što je još važnije, od smrti“ objašnjava dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja Palilula i koordinator Kovid ambulanti.

On naglašava da lekari nisu upoznati sa dejstvom ovih lekova, ali da celokupnu proceduru tek treba da dobiiju.

„Do skoro nismo ni znali da li ćemo mi prepisivati ove lekove u ambulantama ili će ih pacijenti dobijati u Kovid bolnicama. U početku je bilo reči o tome da su lekovi namenjeni obolelima koji su u težem stanju zbog hroničnih bolesti, pa nismo bili sigurni da li će recepte izdavati izabrani lekari ili specijalisti u bolnicama. Svakako čekamo da nam jave iz Fonda kad stignu lekovi, kako ćemo ih i kome prepisivati” kaže dr Stojanović iz DZ Palilula.

Podsetimo, v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić ranije je najavila da će prvi kontigent najnovijih lekova protiv korone stići u Srbiju ovih dana, i naglasila da je to lek koji mora biti primenjen u prvih pet dana bolesti.

“Srbija će dobiti sve potrebne količine lekova molnupiravir i pakslovid. Ova dva leka nisu namenjena mlađima od 18 godina, trudnicama i dojiljama“, upozorila je Radojević Škodrić.

Ona je istakla da molnupiravir stiže u decembru, prvi kontigent od 12.000 doza, posle dve nedelje drugi, a potom će stizati i ostale dogovorene količine od 50.000 doza, a prvom kvartalu sledeće godine stiže i 100.000 Fajzerovog pakslovida” rekla je Škodrić.

Lek molnupiravir proizvodi američka kompanija Merk, Šarp i Dom (MSD) i Ridžbek Bioterapeutiks, a prvi je antivirusni lek za kovid koji se uzima kao pilula, a ne inekcijom ili intravenozno. Lek pakslovid je proizvod kompanije Fajzer, a smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.

Bonus video: Nova.rs ispred kovid ambulante u Zemunu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar