Premijer Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da odlukom Vlade Srbije nije oživljen projekat "Jadar", već je postupljeno u skladu sa odlukom Ustavnog suda, popunjena je pravna praznin i doneta Uredba kojom se definiše Prostorni plan posebne namene, ali i dalje nije ništa odlučeno.

„Vraćena je Uredba koja je bila stavljena van snage, a Ustavni sud je sada uredbu u kom je Prostorni plan stavljen van snage kasirao, odnosno rekao da je protiv Ustava.

Mislim da je Vlada Srbije postupila u skladu sa Ustavom i zakonom o Vladi koji definiše njene nadležnosti“, rekao je Vučević novinarima, nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju zgrade za izbegličke porodice.

On je ponovio da je zadatak Vlade Srbije da čuva državne i nacionalne interese, ali da država ne čuva ničije interese, ni jedne privatne kompanije, ni jedne države, već da je nacionalni interes Srbije da država bude ekonomski osnažena.

Dodao je da Vlada Srbje „vidi ove prirodne resurse kao garant samostalnosti i nezavisnosti Srbije“.

„Svuda sam rekao i ponoviću, briga me za Rio Tinto i bilo koju drugu kompaniju i uz poštovanje nije me briga ni za druge države, a mi ih poštujemo, mene zanima šta je Srbija dobila, šta su njeni građani, da li se čuva priroda i zdravlje građana Srbije“, rekao je Vučević.

Naveo je da državu očekuje „da li će i kada biti izdate dalje dozvole, mišljenje, elaborati i procene“ i dodao da čak i ukoliko sve bude idealno, otvaranje rudnika ne može biti za najmanje četiri, pet godina.

On je rekao da mnogo posla čeka „one koji bi se bavili iskopavanjem jadarita, da dokažu tehnologiju oko rudarenja i zaštitu građana i životne sredine“.

„Insistiraćemo na najvišim standardima i mislimo da je ovo razvojna šansa Srbije, ovaj potencijal otvara ono što smo definisali kao lanac vrednosti, to znači dolazak kompanija, industrijalizacija, razvoj Jadarske oblasti, Rađevine. Želimo da vidimo da dolaze ozbiljne kompanije, a ne samo da se vadi sirovina jadarita iz Srbije“, rekao je Vučević.

Vlada Srbije je juče donela odluku o ponovnoj primeni Uredbe o projektu „Jadar“.

Na pitanje o problemima sa pijaćom vodom, Vučević je kazao da veruje da će uskoro biti rešen problem u Zrenjaninu i na drugim mestima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare