Foto: Nordeus

Prve godine života deteta naročito su izazovne za roditelje. Briga o zdravlju i ishrani dece, praćenje rasta i razvoja donose i veliki broj pitanja i nedoumica sa kojima se roditelji susretnu pre ili kasnije. U tim procesima roditeljima je neophodna podrška, a ona je još značajnija ukoliko se do nje može doći na lakši i brži način.

Imajući ove činjenice u vidu, UNICEF u Srbiji i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd u saradnji sa Nordeus fondacijom, razvili su prošle godine aplikaciju HaloBeba – Vaš saputnik u roditeljstvu zajedno sa telefonskim savetovalištem HaloBeba. Međutim, ove godine oni su odlučili da prošire i pojačaju podršku koju aplikacija svakodnevno pruža roditeljima kroz razvoj unapređene verzije aplikacije koja sada nosi naziv Bebbo i dostupna je i van granica Srbije.

Ovaj sveobuhvatni vodič za roditeljstvo i odrastanje deteta dostupan je korisnicima i Android i iOS uređaja, u onlajn, ali i oflajn verziji kada se sadržaj prethodno učita sa interneta, pa će biti dostupna i onima koji nemaju uvek internet konekciju. U razvoju ovakve aplikacije učestvovali su i zaposleni u Nordeus kompaniji čiji je osnov poslovne kulture motivisanje zaposlenih da nesebično pomažu i budu društveno korisni.

Koristeći svoja ekspertska znanja ali i lična iskustva, dvojica inženjera iz Nordeus fondacije su i doprinela da se zamisli i ideje predstavnika UNICEF tima pretvore u tehničke specifikacije. Jedan od njih je i Marko Stojaković koji u Nordeusu radi već 10 godina kao sistem inženjer.

„Želja da učestvujem u ovom projektu proizašla je iz potrebe da pomognem mladim roditeljima, jer znam sa kojim se izazovima susreću, s obzirom da sam i ja tata tri dečaka. Delovalo mi je da mogu da ukrstim profesionalno i lično iskustvo u ovom projektu, što je uvek optimalna kombinacija za uspeh proizvoda”, zaključio je Marko.

Zaposlenima u Nordeusu ovo nije prvi susret sa programima podrške deci i roditeljima, s obzirom da je Nordeus pored učešća u drugim društveno odgovornim inicijativama, poznat po pružanju podrške projektima koji za cilj imaju unapređenje uslova za razvoj, vaspitanje i obrazovanje dece. Misija ove kompanije između ostalog odnosi se i na kreiranje pozitivnog uticaja na društvo, a te vrednosti posledično dele i svi zaposleni u njoj. Stoga, nije retkost da svoje ekspertize, veštine i znanja angažuju za potrebe ostvarivanja ovih ciljeva na duže staze. Jedan od koraka na tom putu bio je i lansiranje unapređenje aplikacije Bebbo, koja se u međuvremenu proširila na 11 novih zemalja.

Foto: Nordeus

„Na osnovu našeg iskustva uklapali smo podatke iz bogate baze koje HaloBeba, originalna aplikacija, ima u kontekstu optimalnog korisničkog iskustva, a takođe smo davali i predloge o funkcionalnostima koje bi aplikacija mogla da ima, a koje bi bile od koristi roditeljima“, rekao je Marko.

Aplikacija Bebbo omogućava roditeljima da redovno i u kontinuitetu prate rast svog deteta i dobiju preporuke kako da podstaknu napredovanje u skladu sa dečijim uzrastom. Pored toga roditelji uz pomoć nje mogu da evidentiraju preventivne pedijatrijske preglede, prate kalendar vakcinacije, beleže primljene vakcine, dobiju podsetnik o predstojećim vakcinacijama. Aplikacija može preporučiti i dnevne aktivnosti koje najviše podstiču učenje i razvoj deteta, a tu je i biblioteka saveta sa preko 700 članaka i video zapisa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar