Foto:Shutterstock/Dragan Mujan/Nova.rs

Grupa nevladinih organizacija i medija izrazila je večeras nezadovoljstvo "izostankom reformi" koje je kako su naveli, Vlada Srbije prihvatila da sprovede u procesu pristupanja EU, kao i "pogoršanjem poštovanja demokratskih principa i vladavine prava" u zemlji.

Grupa nevladinih organizacija i medija izrazila je večeras nezadovoljstvo „izostankom reformi“ koje je kako su naveli, Vlada Srbije prihvatila da sprovede u procesu pristupanja EU, kao i „pogoršanjem poštovanja demokratskih principa i vladavine prava“ u zemlji.

Navodeći da EU ove godine nije otvorila niti jedno pregovaračko poglavlje sa Srbijom, NVO su ocenile da je takva odluka „prevashodno posledica realnog pogoršanja stanja vladavine prava, kao i manjka političke volje Vlade Srbije da učini ozbiljne napore da sprovede neophodne reforme, obezbedi nezavisnost pravosuđa, suzbije korupciju, omogući ispoljavanje političkog i svakog drugog mišljenja, obezbedi uslove za slobodu medija, kao i nezavisnost regulatornih i nezavisnih tela od političkog pritiska“.

„Ovakvo stanje je neprihvatljivo imajući u vidu sve resurse kojima raspolaže vlada, njenu deklarativnu posvećenost članstvu u EU, kao i tehničku i finansijsku podršku EU“, ocenili su u saopštenju i pozvali vladu da „izvuče pouke“ iz odluke Saveta EU da ove godine ne otvara pregovaračka poglavlja sa Srbijom.

Upozorili su na „prisustvo govora mržnje i porast nasilja nad pojedincima, novinarima, medijima, političkim neistomišljenicima i organizacijama civilnog društva koji na osnovu prava koja im garantuju Ustav i zakoni Srbije, iznose kritička viđenja rada i rezultata državnih institucija i organa“ i ocenili da najveću odgovornost za takvo stanje snose Vlada Srbije i „politički lideri vladajuće koalicije“.

„Zloupotreba skupštinske govornice za iznošenje optužbi protiv pojedinaca, medija i organizacija koji nisu prisutni u skupštinskoj sali, niti imaju mogućnost da zaštite svoja prava pred sudom zbog poslaničkog imuniteta, predstavljaju opasnost za njihovu bezbednost. Bez javne osude i adekvatnog sankcionisanja govora mržnje neće biti moguće uspostaviti elementarne uslove za otpočinjanje iskrenog dijaloga sa neistomišljenicima“, stoji u saopštenju.

Potpisnici su naveli da su „otvoreni za iskren dijalog“, ali i upozorili da „neće prihvatiti da učestvuju u kreiranju privida dijaloga i obezbeđivanju legitimiteta simuliranim reformama“.

„U narednih godinu dana pažljivo ćemo pratiti i redovno izveštavati javnost o rezultatima, prevashodno u oblasti vladavine prava i funkcionalnosti demokratskih institucija, na osnovu čega ćemo u cilju očuvanja vlastitog integriteta, razmatrati svrsishodnost saradnje sa državnim organima i organizacijama“, piše u zajedničkom saopštenju.

Saopštenje su potpisali Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM, Građanske inicijative, Centar za evropske politike, „GLAS“ Bosilegrad, A 11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, A1 Novi Pazar, AS – Centar za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om, Asocijacija DUGA Šabac, ASTRA.

Među potpisnicima su i Beogradska otvorena škola, Beogradski centar za ljudska prava, Beogradski fond za političku izuzetnost, agencija BETA, BIRODI, Centar modernih veština, Centar savremene politike, Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije, Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac – CINK, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, Centar za praktičnu politiku.

Podršku su pružili i Centar za razvoj lokalnih medija, Centar za razvoj lokalnih sredina – CRLS, Centar za socijalne inovacije i integracije, Drug Policy Network South East Europe (DPNSEE), Društvo Stara Planina, E- sigurnost, Ekološko udruženje „Rzav“, Europolis, Evropski pokret u Srbiji, Fond za humanitarno pravo, Fondacija Centar za demokratiju, Forum civilne akcije – FORCA.

Iza saopštenja stoje i Geten, Građanska čitaonica „Libergraf“, Humanitarno udruženje Romsko srce, Inicijativa mladih za ljudska prava, Inicijativa za prava osoba sa invaliditetom, Inženjeri zaštite životne sredine, ISAC Fond, Koalicija prEUgovor, Kragujevac slobodno, Libek, Link plus, Lokalna Kuća Razvoja Brus, Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji – CHRIS.

Potpisnici su i Mreža SOS Vojvodina, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Nepušački Edukativni Centar, Nova Naša reč, Novi Optimizam, NUNS, Odbor za ljudska prava Niš, Podrinjski Antikorupcijski Tim Pakt, Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“, Praxis, Proaktiv, PROTECTA, Regionalni centar „Mobing“ Niš, Res Publica Kragujevac, Savez ekoloških organizacija Zelena lista Srbije, Skupština slobodne Srbije, Slavko Ćurvija Fondacija, portal SOinfo.org.

Saopštenje su podržali i Trag fondacija, Udruženje „Česi jugoistoka Srbije“, Udruženje Fenomena, Udruženje Lilit, Udruženje za zaštitu šuma, Udruženje građana „RROMA ROTA“, Urban-in, Užički centar za prava deteta, Vojvođanski građanski centar, Žene u crnom i Žene za mir.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar