„Vlast htela da plati sahranu mog oca, da ne pišem o njima“

Društvo 21. nov. 202020:24
Podeli:
Foto: 1od 5 miliona

Petar Đurić, momak koji je tokom julskih protesta u kameru ispričao da mu je otac preminuo zbog nedostatka respiratora, objavio je na svom Tviter profilu da mu je dan uoči sahrane oca nuđeno da svi troškovi budu plaćeni, samo da prestane sa objavama protiv vlasti, a već dan nakon toga - da mu je prećeno hapšenjem.

Đurić je objavio da mu je ponuđeno da sve troškove sahrane reguliše vlast, samo da prestane da govori o tome kako je njegov otac lečen.

„Dan uoči sahrane, zovu čelnici opštine i nude da plate sve troškove sahrane, samo da obrišem statuse protiv aktuelne vlasti i o tome kako su mi lečili/ubili oca. Naravno da sam to odbio. Od tad kreće hajka na porodicu Đurić“, napisao je on.

Dalje navodi da mu, kada je sahranjivao oca, nije bilo dozvoljeno da prođe kroz grad automobilom.

„A oca kad sam sahranjivao… nisu mi dozvolili, vencem kroz grad autom da prođem. Sve pod pretnjom privođenja od strane policije, poslate od šačice lokalnih SNS vlastodržaca“, zaključio je Đurić u svojoj objavi.

 

Petra Đurića javnost je upoznala tokom prenosa protesta ispred Skupštine Srbije, kada je reporterki N1 Jeleni Zorić ispričao da od protesta ne odustaje zbog oca, koji je nedavno preminuo u Zemunskoj bolnici jer, kako je rekao, „nije bilo respiratora“.

“Ćale, ovo je za tebe koji si umro, a nije bilo respiratora”, vikao je pred kamerom, objašnjavajući zašto se pridružio hiljadama ljudi na protestu u utorak, 7. jula 2020. godine.

Ubrzo nakon ovoga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, negirali su da je Petrov otac preminuo u bolnici zbog nedostatka respiratora.

„Jeste, otac mu je bio u bolnici u Zemunu (ali) apsolutna je neistina da nije bilo respiratora. Bolnica Zemun od prvog momenta ima preko 75 respiratora. Nikada u upotrebi nije bilo više od 30. Otac mladića je tretiran po svim standardima, bio je i na neinvazivnoj i na invazivnoj terapij. Pokušano je sve, ali nažalost nije dalo rezultate“, naveo je tada ministar Lončar.

Izveštaj o bolničkom lečenju preneo je i AFP, budući da je ova agencija dobila kopiju samog izvešaja. U njemu stoji da je kontaktiran anesteziolog iz Respiratornog centra radi prevođenja, ali da u tom trenutku nije bilo slobodnih mesta.

Direktor Zemunske bolnice, doktor Dragoš Stojanović potvrdio je za AFP da je bolnički izveštaj autentičan.

„Izveštaj je autentičan i tačno je da nije bilo slobodnog mesta u respiratornom centru. U Respiratornom centru maksimalni kapacitet mogućnosti korišćenja respiratora je 30 i oni su u stalnoj upotrebi i popunjenosti“, objasnio je doktor Stojanović tom prilikom.

Đurić je tada odlučio da započne svoju borbu, kako protiv vlasti, tako i u pravcu da utvrdi istinu. Podneo je tužbu protiv Zemunske bolnice, a pozvao je i premijerku i predsednika Srbije na tv duel, kako bi utvrdili istinu o smrti njegovog oca.

BONUS VIDEO: 

 

 

Komentari

Vaš komentar