Ušće reke Bistrice u Vlasinu
Foto: Neformalno udruženje građana "Bitka za Vlasinu"

Iako su odbornici lokalnog parlamenta u Vlasotincu na sednici Skupštine izglasali Odluku o zabrani izgradnji mini-hidroelektrana na teritoriji opštine Vlasotince, 18. avgusta biće održana javna prezentacija i rasprava, pošto je privatni investor izradio Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, objavile su Južne vesti.

Investitor je dozvolu za gradnju MHE Besko dobio još 2019. godine u skladu sa zakonom, pa će Odeljenje za urbanizam doneti konačnu odluku o davanju saglasnosti nakon raspave.

Na javnoj raspravi će moći da učestvuju i organizacije, institucije, kao i građani koji mogu podnositi primedbe, sugestije i mišljenja na izloženu studiju svakog radnog dana od 10 do 11 sati u kancelariji broj 29 Opštinske uprave u Vlasotincu, pišu Južne vesti.

Kao glavni razlog za prezentaciju i raspravu nadležni obrazlažu to što je privatni investitior Water Green Energy, iz sela Kumarevo, dozvolu za izgradnju dobio pre dve godine.

„Investitor je izradio Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i javna rasprava bila je zakazana za decembar prošle godine, ali je odložena zbog zabrane okupljanja i ponovo je zakazana za 18. avgust. Nakon što rasprava bude završena, tehnička komisija daće svoje mišljenje i nakon toga nadležni organ, odnosno Odeljenje za urbanizam donosi konačnu odluku o davanju ili ne davanju saglasnosti na navedenu studiju“,  rekao je savetnik za zaštitu životne sredine i ruralni razvoj.

Podsetimo, odbornici su sredinom marta izglasali zabranu izgradnje MHE na teritoriji opštine Vlasotince, a protiv toga su i ekološki pokret „Bitka za Vlasinu“, kao i sami građani koji su najavili nove proteste ukoliko odluka bude promenjena da se na Rupskoj reci izgradi još jedna, treća mini-hidroelektrana.

BONUS VIDEO: Ekološki protest

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar