Ušće reke Bistrice u Vlasinu
Foto: Neformalno udruženje građana "Bitka za Vlasinu"

Odbornici lokalnog parlamenta u Vlasotincu usvojili su Odluku o zabrani izgradnje mini hidrocentrala na teritoriji te opštine na jugu Srbije. Inicijativu za zabranu izgradnje MHE pokrenula je Grupa građana “Bitka za Vlasinu”. Sve je počelo u junu prošle godine, kada su se građani udružili i aktivirali. Upornost i višemesečna borba aktivista su se na kraju isplatili.

U otvorenom pismu koje je ta grupa građana uputila odbornicima upozoreno je na to da je na teritoriji opštine Vlasotince trenutno aktivno pet derivacionih MHE, koje imaju devastirajući uticaj na životnu sredinu, a po građane i lošu ekonomsku stranu. Oni smatraju i da njihova izgradnja ide u prilog samo investitorima i vlasnicima. Zato donošenje odluke o zabrani iz ove grupe vide kao pobedu.

Ipak, ne prestaju da budu na oprezu.

„Posle usvajanja Prostornog plana Republike Srbije 2021.-2035., a zatim i Prostornim planom opštine i ta stavka će biti izbačena ili adekvatnije formulisana. Naravno da ćemo do tada izneti svoje predloge i zahteve po pitanju pribranskih MHE. Kao i do sada, udruženje će pomno pratiti aktivnosti lokalne samouprave i neće dozvoliti bilo kakvu vrstu zloupotreba izglasane odluke“, kaže za Nova.rs aktivista Petar Ilić.

Inače, u dopisu koji je prethodio odluci o zabrani dalje izgradnje mini hidroelektrana, aktivisti su ukazali i na apsurd prema kojem građani, zapravo, svojim novcem plaćaju uništavanje reka.

„Naplata po novim cenama pristigla nam je već na januarskim računima. Tako je! Mi i bukvalno finansiramo uništavanje sopstvenih reka, tako što našim novcem plaćamo njene „ubice“! Primer: Prema izveštaju EPS-a, firmi Eco Energo Group, u čijem se vlasništvu nalazi osam MHE u slivu Vlasine, država je za otkup struje koju su ove mini hidroelektrane proizvele na NAŠIM opštinskim rekama tokom 2020. godine, platila 1,52 miliona evra. Ako je za  ‘utehu’, to je približno 400.000 evra manje, koliko je firma u vlasništvu Nikole Petrovića dobila u odnosu na prethodnu godinu, jer kako se u izveštaju navodi, “za vreme vanrednog stanja povlašćenim prozvođačima električne energije nije isplaćivana puna cena“, piše u dopisu koji je prethodio konačnoj pobedi.

Epilog

Direktor loklanog Vodovoda Zvonko Ilić rekao je u svom izlaganju da „užoj zoni sanitarne zaštite, a to je kompletno sliv reke Vlasine, ne mogu da se grade nikakvi objekti osim za vodosnadbevanje“.

Ušće reke Bistrice u Vlasinu
Foto: Neformalno udruženje građana „Bitka za Vlasinu“

„Nijedan objekat ne može da se izgradi u koritu reke osim objekta vodosnadbevanja, a mini – hidroelektrane to nisu. Interes Opštine Vlasotince je da na postojećoj brani izgradimo prigradsku elektranu da bi smanjili potrošnju struje. Izgrađeno je ne 5, nego preko 15 MHE. Žalosno je što na Bistričkoj reci postoje tri MHE koje su izgrađene mislim 2012. godine, a Bistrička reka je idejnim rešenjem iz 1987. bila planirana za vodosnadbevanje opštine Vlasotince, ta reka više ne postoji“, poručio je Ilić, a prenose lokalni mediji.

Ipak, ova odluka usvojena je, kako piše u dopisu Grupe građana „Bitka za Vlasinu“, sa zakašnjenjem od 10 godina. Oni insistiraju da se po hitnom postupku izmeni Prostorni plan opštine, a na osnovu koga bi se trajno zabranila izgradnja MHE. Zapravo, tek izmenom Prostornog plana će i konačno biti zabranjena gradnja. Aktivisti skreću pažnju i na to da se ovom odlukom zabranjuje gradnja derivacionih MHE, a ostavljena je mogućnost izgradnje pribranskih hidroelektrana.

Bitno je istaći da aktivistima iz Grupe „Bitka za Vlasinu“ nije bilo dozvoljeno da se obrate odbornicima, iako je zabrana izgradnje mini hidroelktrana bila iupravo njihova inicijativa.

„Bezobrazluk! Licemerno i bahato. Verovatno su se uplašili naše reakcije na njihove pokušaje da po principu „može nam se“, sve zasluge za izglasavanje Odluke o zabrani  MHE, pripišu sebi! Tako plagijatorski svojstveno ovoj koaliciji na vlasti u Srbiji“, primećuje naš sagovornik Petar Ilić.

Pobeda slična ovoj u Vlasotincu, izvojevana je i u Pirotu. Krajem septembra, glasovima svih prisutnih odbornika, kako vlasti, tako i opozicije, na današnjoj sednici Skupštine Grada Pirota usvojena je odluka o brisanju svih lokacija za MHE iz Prostornog plana Grada, koji se počeo da se izrađuje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar