Foto: Privatna arhiva

Danas je u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu obeležen Dan Svetih novomučenika jasenovačkih, čiji spomen tradicionalno obeležava Pakračko-slavonska episkopija.

Na početku liturgije osvešten je novopodignuti paraklis Svetim Novomučenicima Jasenovačkim, a nakon liturgije je osveštan zimski hram Svetih novomučenika jasenovačkih pri kompleksu manastira Rođenja Svetoga Jovana Krstitelja. Liturgiju su služili domaćin vladika Jovan Pakračko-slavonski, kao i mitropolit Porfirije i vladike Joanikije, Grigorije, Segrej, Andrej, Irinej Dobrijević i umirovljeni vladika Atanasije Jevtić.

U besedi tokom liturgije vladika diseldorfski i cele Nemačke Grigorije je rekao da pamtiti znači ne dozvoliti da se zločin ikada više ponovi, ali i da se moramo čuvati „zlokobne aveti zlopamćenja“ koja znači mržnju i želju za osvetom.

“Naš cilj nije da žrtve koje danas slavimo samo sačuvamo od ljudskog zaborava, nego da ih ponajpre i iznad svega sačuvamo od smrti i propadanja. A to je moguće jedino ako umolimo gospoda da ih on uzme u svoje sećanje”, istakao je, između ostalog, Grigorije.

Nakon liturgije, na grobnoj humci kod kamenog cveta u Spomen-području Jasenovac obavljeno je osveštenje slavskog kolača i žita, kao i pomen Srbima žrtvama ustaškog genocida u Drugom svetskom ratu. Tom prilikom se besedom obratio vladika Andrej, a vladika Jovan Ćulibrk je podsetio da je u tim grobnicama više od 25.000 dece i posebno pozdravio veliki broj dece koji su bili prisutni.

Foto: Privatna arhiva

Pored pomenutih crkvenih velikodostojnika, liturgiji su prisustvovali i građani iz zapadne Slavonije, kao i gosti iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske. Među prisutnima su bili i političari, te je tako delegaciju vlade Srbije predstavljao Veljko Odalović, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova. Skupu su pristvovali i predstavnik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj Milorad Pupovac, počasni predsednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić, kao i Mlađan Đorđević, predsednik pokreta Oslobođenje.

Foto: Privatna arhiva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar