Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

"Preko 90 odsto pacijenata zaraženo je novim, delta sojem koronavirusa što je potvrđeno među uzorcima uzetim krajem jula i pocetkom avgusta", rekla je za Nova.rs doktorka i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović.

Podsetimo, doktorka Jovanović je za list Nova rekla da je delta soj postao dominantan u Srbiji.

Indijski, odnosno delta soj korone, nazvan B.1.617, zvanično je postao dominantan u Srbiji. Indijski soj ima dve mutacije spajk proteina što omogućava virusu da lakše uđe u telo.

„Kod indijske varijante su se desile dve značajne promene. Jedna karakteristična za brazilski soj, a druga za kalifornijski soj. To utiče na brzinu širenja, ali može se desiti i da uspori širenje, međutim, kod indijskog soja zabrinjava to što može da utiče na antitela… Taj soj može da utiče na antitela koja su se stvorila od vakcine i na prirodna antitela, odnosno od preležane bolesti“, pojasnila je ranije dr Marija Gnjatović sa sa Instituta za primenu nuklearne energije.

Podaci sugerišu da je B1.617  zarazniji od prethodnih sojeva virusa.

„U početku se širilo na dve ili tri osobe, a sada od delta soja može da se zarazi i do osam osoba. Virus se prilagođava novonastaloj situaciji“, rekao je infektolog Dragan Delić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram