Ilustracija Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Indijski, odnosno delta soj korone, nazvan B.1.617, danas je zvanično postao dominantan u Srbiji. Indijski soj ima dve mutacije spajk proteina što omogućava virusu da lakše uđe u telo.

„Kod indijske varijante su se desile dve značajne promene. Jedna karakteristična za brazilski soj, a druga za kalifornijski soj. To utiče na brzinu širenja, ali može se desiti i da uspori širenje, međutim, kod indijskog soja zabrinjava to što može da utiče na antitela… Taj soj može da utiče na antitela koja su se stvorila od vakcine i na prirodna antitela, odnosno od preležane bolesti“, pojasnila je ranije dr Marija Gnjatović sa sa Instituta za primenu nuklearne energije.

Podaci sugerišu da je B1.617  zarazniji od prethodnih sojeva virusa.

„U početku se širilo na dve ili tri osobe, a sada od delta soja može da se zarazi i do osam osoba. Virus se prilagođava novonastaloj situaciji“, ističe infektolog Dragan Delić.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, rekao je da delta soj ima nešto blaže simptome, ali da ga ne treba olako shvatit.

On je nedavno ukazao da su zaražavanju delta sojem podložni pre svega mladi od 18 do 25 godina, kao i da po dosadašnjim iskustvima infekcija deluje „kao malo jača prehlada“.

Da li će vakcine raditi?

Nekoliko studija povezalo je dve ključne mutacije u B.1.617 sa povećanom sposobnošću virusa da izbegne imuni sistem.

„Najverovatnije će vakcine protiv kovid 19 delovati protiv B1.617, ali bi mogle biti malo manje efikasne“, rekao je Ravi Gupta sa Univerziteta u Kembriidžu.

„Verovatno će vakcina zaštititi od teške bolesti i smrti, ali ne i od infekcije kod onih sa lošijim imunološkim odgovorima“, objasnio je on.

Za nešto više od mesec dana je osvojio Srbiju

 

Delta soj koronavirusa postao je dominantan u Srbij, rekla je za Nova.rs virusolog Tanja Jovanović iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Još uvek se ne zna precizan procenat zastupljenosti delta soja, koji je u našoj zemlji sada pretekao britanski.

„Čekamo da se očitaju sekvence poslednje grupe uzoraka, pa ćemo znati i procenat“, rekla je Jovanović.

Britanski soj bio je ubedljivo dominantan u našoj zemlji. Nova, delta varijanta, potvrđena je prvi put u Srbiji 1. jula kod dva državljanina koja su se vratila iz inostranstva.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare