Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Vijetnamski radnici na gradilištu fabrike guma Linglong u Zrenjaninu juče su se organizovano vratili na posao, potvrđeno je Danasu.

Reč je o grupi od 402 vijetnamska radnika, prema podacima iz prijava u zrenjaninskoj policiji, piše Danas.

Oni su, nakon prošlonedeljne obustave rada i premeštanja iz neuslovnih magacina u kojima su živeli mesecima a o čemu je javnost obaveštena izveštajima novinara i nevladinih organizacija koje se bave zašitom ljudskih prava, juče ponovo otišli na gradilište gde rade.

„Mi smo sa partnerima tokom vikenda organizovali dopremanje hrane i odeće iz Beograda. Imamo informaciju da su radnici ponovo na poslu. Pravimo plan za dalje kako im pomagati“, kaže Ema Stepanović iz Solidarne kuhinje.

Ona nije mogla da kaže detalje o stanju Vijetnamca koji je napustio radni kamp u Zrenjaninu, a nalazi se i dalje u Srbiji.

„On pregovara o svom statusu sa advokatima, i sada je najvažnije da on svoj status sa pravne strane reši“, rekla je Stepanovićeva.

Za komentar o dešavanjima sa vijetnamskim radnicima obratili smo se i kompaniji koja izvodi građevinske radove TEPC, čije je sedište u Beogradu. U očekivanju odgovora, sa terena stižu informacije da su vijetnamski radnici do sada razmešteni na više lokacija u blizini gradilišta Linglonga.

Manja grupa od oko 30 Vijetnamaca i dalje se nalazi u starim barakama i čeka premeštaj, dok je najveći broj njih premešten u građevinske kontejnere kod fabrike Penfarm, kao i u upravnu zgradu ove firme.

Deo vijetnamskih radnika smešten je i u jednu veću kuću u selu Ečka, odakle im je organizovan prevoz do gradilišta. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, svi oni bi trebalo da budu smešteni na jednoj lokaciji, najverovatnije u prostoru bivše fabrike duvana u Zrenjaninu, gde postoji mogućnost smeštaja većeg broja ljudi.

Bonus video: Linglong- Paralelni svetovi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar