Linglong
Radnici u Linglongu Foto:N1

Četiri dana nakon što je N1 objavio snimke iz kampa u kome su smešteni vijetnamski radnici, Ministarstvo za rad poslalo je inspekciju na gradilište Linglonga. U organizaciji Astra koja je i podnela prijavu za potencijalnu trgovinu ljudima s ciljem radne eksploatacije traži hitnu reakciju svih nadležnih.

Oduzimanje ličnih dokumenata i smeštaj u uslovima ispod ljudskog dostojanstva, samo su neki od razloga zbog kojih nevladina organizacija Astra tvrdi da je u slučaju vijetnamskih radnika reč o krivičnom delu trgovina ljudima, piše N1.

„Oni zaista žive u barakama u kojima je dole beton, spavaju na krevetima koji su samo jedna daska preko koje je stavljen tanak jorgan, hrana im je ograničena, kupaju se u kupaonici u kojoj je takođe dole beton. Imaju nekoliko tuševa i dva bojlera na 500 ljudi i samo dva toaleta na 500 ljudi“, kaže Tina Piskulidis, iz ovog udruženja.

Zakoni Srbije – i Zakon o radu i Zakon o zapošljavanju stranih radnika – dobro regulišu zaštitu prava zaposlenih, kaže generalni sekretar Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Nebojša Rajković. Prema njegovom mišljenju odgovorna je inspekcija rada.

„Problem je što se Inspekcija rada već godinama ne bavi svojim poslom. Ja ne znam čemu služe. Oni cene oportunost. Da li je oportuno da uđu kod Kineza, Korejanaca, Grka ili Turaka. I da se slučajno neko ne uvredi. Umesto da rade svoj posao“, smatra Rajković.

U međuvremenu RTS je objavio saopštenje Ministarstva za rad koje drugi mediji nisu dobili u kome stoji da je gradilište investitira Linglong najkontrolisanije u celom srednjem Banatu.

„U toku dana obavljen je vanredni inspekcijski nadzor nadležnih službi i organa, pre svega u saradnji sa Kancelarijom za koordinaciju aktivnosti za borbu protiv trgovine ljudima pri MUP-u Srbije“, stoji u saopštenju.

Rezultati nadzora trebalo bi da budu poznati u narednim danima. U izjavi za RTS, član menadžmenta „Linglonga“ koji nije hteo da se predstavi rekao je da je sve što je dosad objavljivano u medijima neistina. Da su svim zaposlenima obezbeđeni osnovni uslovi za život. Da imaju aparate za vodu, električne grejalice, kao i odeću i obuću.

BONUS VIDEO: Ispod površine Ling long

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar