U poslednja 24 časa, u Srbiji je preminulo još šest osoba od koronavirusa, dok je novih 285 zaraženo. Na respiratoru se nalazi 71 pacijent, a izlečeno je ukupno 1.343 osobe. Hospitalizovano je 2.479 osoba. Ima ukupno 9.009 zaraženih. Ukupan broj preminulih je 179.

Dr Srđa Janković je rekao da, sa delimičnim ublažavanjem kretanja, izbegavanje kontakata postaje esencijalno.

„Solidarno, odgovorno, svi zajedno moramo da izbegavamo sve kontatkte koji nisu neophodni. Ako tako radimo, svakako ćemo uspeti bez iznenađenja. Ako ne budemo tako radili, možemo da se nadamo da ćemo poništiti sve što je do sada urađeno“, rekao je Janković.

Foto: TANJUG/ TANJA DROBNJAK/ bk

Još nikakva odluka nije doneta za nastavak školske godine – i za osnovce, i za srednjoškolce i za studente, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković.

On je rekao da nije tajna da je u zdravstvenom kriznom štabu postojala različita mišljenja povodom prvomajskih praznika.

„Kliničari su bili za maksimalne rigidne mere, znajući da je interes da bude što manje pacijenata. Imali smo i ljude koji su bili za još liberalnije stavove. Gledajući celokupnu situaciju, već 3-4 dana imamo stalno ispod 5 odsto broja zaraženih u odnosu na ukupan broj testiranih, da imamo u svakom trenutku dobar pregled situacije, danas smo u kriznom štabu jednoglasno doneli ovu odluku, jer smo svi svesni da ovo jako dugo traje. Moramo polako ulaziti u normalne tokove života“, rekao je Gojković.

„Molimo za ličnu odgovornost i maksimalno izbegavanje kontakata, ne samo za vikend, nego i ubuduće“, rekao je Gojković.

Gojković je izjavio da niko ne pravi kompromise sa zdravljem. „Mi pokušavamo da nađemo najbolje rešenje za sve, vodeći računa o epidemiološkim aspektima i onome kako očekujemo da ćemo se ponašati“, dodao je.

On je rekao i da su zatvori pod punom kontrolom, a da u jednom zatvoru – Zabeli – ima zabeleženih pozitivnih na koronavirus. „Do sada ih je 22, koji su u posebnom paviljonu, koji je poluotvoren“, rekao je Gojković.

Foto: Nova S

Dr Srđa Janković je rekao da je „poslednje što bi savetovali da deca dolaze u kontakt sa bakama i dekama“.

On je rekao da je „nepobitno dokazano“ da osobe koje su ozdravile od koronavirusa imaju antitela. „Sve vreme govorimo da plazma nije univerzalni lek, ali i takav lek može da bude jezičak na vagi za pacijente koji mogu da dobiju tešku kliničku sliku. U tom slučaju zaista postoje izgledi da ih doslovce spasemo“, rekao je Janković i dodao da oni koji su ozdravili i imali dva puta negativan test mogu da daju krvnu plazmu.

 

***
Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmene odluka u vezi sa merama zaštite stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 tokom
prvomajskih praznika.

Zabrana kretanja počinje od danas, u 18 časova i trajaće do subote, 2. maja u 5 časova ujutru.

Građani stariji od 65 godina moći će u petak da izađu u šetnju dva puta u trajanju od po sat vremena, u bilo koje doba dana, najviše
šest stotina metara od mesta stanovanja.

U subotu i nedelju zabrana kretanja počinje u 18 časova i traje do 5 časova ujutru narednog dana. Tada najstariji sugrađani mogu izaći u šetnju jednom pod istim pravilima, u periodu zabrane kretanja od 18 časova do 5 časova ujutru.

I dalje je na snazi zabrana okupljanja više od dvoje ljudi na otvorenom prostoru i ova mera će biti strogo kontrolisana, saopštila je Vlada Srbije.

Sve informacije o koronavirusu u Srbiji pratite na našem blogu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare