Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

U poslednja 24 časa u Srbiji su još četiri osobe preminule od koronavirusa, a dok je 445 novozaraženih, saopštio je Krizni štab. Od poslednjeg dnevnog preseka na koronavirus testirano je 3194 građana.

Kako je saopštila zamenica direktora Instituta „Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepevčević u Srbiji je zbog koronavirusa hospitalizovan 3511 pacijent, od toga ih je 128 na respiratoru.

Prema njenim rečima, od  6.070 ukupno testiranih zdravstvenih radnika 593 je zaraženo, od čega je 300 hospitalizovano.

Ukupan broj preminulih je 103,  procenat smrtnosti je  1,9, navela je ona i ocenila da je stopa smrtnosti pala pošto je prethodnog dana bila više od dva odsto.

Kisić Tepavčević je navela da je broj izlačenih kod koronavirusa u Srbiji 443, kao i da su u Srbiji na ovaj virus ukupno testirane 29.472 osobe.

Korona ušla u 15 domova za odrasle i stare u Srbiji

Zamenica direktora Instituta Batut potvrdila je da je koronavirus ušao u 15 domova za odrasle i stare u Srbiji u kojima su ukupno zaražene 324 osobe, od čega 53 zdravstvena radnika i 271 korisnika.

Govoreći o stanju zaraženih iz Gerontološkog centra u Nišu, Kisić Tepavčević je istakla da su, iako većina ima blage simptome ili uopšte nema znakove bolesti, svi smešteni u Klinički centar Niš.

„Važno je reći da su sve ove osobe transportovane u Klinički centar Niš zbog mera predostrožnosti, da bi se pratio čitav tok infekcije i oboleli bili u najboljoj ustanovi ako se desi bilo kakvo pogoršanje,“ objasnila je ona.

Kisić je navela da je virus potvrđen u staračkim domovima i gerontološkim centrima u Beogradu, Kragujevcu, Nišu , Blacu, Smederevu, Novom Pazaru i ponovila da korisnici tih ustanova spadaju u najosetljivu populaciju za nastanak teških formi bolesti .

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram