Foto: Nova.rs

Svi radovi u Ulici cara Dušana na Dorćolu trebalo bi da budu završeni do kraja decembra, novo je obećanje zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića. Ukoliko ono bude ispunjeno, to će biti punih godinu dana kašnjenja u odnosu na prvobitne rokove.  

Raskopane ulice, bageri, prašina, šljunak, rupe, ograde, preusmeravanja, zaobilazni putevi – sve to je svakodnevica građana dok gradske vlasti igraju sa rokovima za završetak radova.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Roditelji sa malom decom u kolicima, stariji ljudi koji se teže kreću ili građani sa cegerima punih namirnica sa obližnje Bajlonijeve pijace… Svi oni preskači preko rupa i prekopanih ulica, zaobilaze betonske bolokove i skele, trude se da funkcionišu u građevinskom haosu na Dorćolu, čije se trajanje svako malo produžava.

Novo obećanje o završetku radova je samo još jedno u nizu postavljenih, pa probijenih rokova u rekonstrukciji ove ulice. Kada je u junu 2019. godine počela rekonstrukcija skoro tri kilometara dugačke saobraćajne osovine ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, saopšteno je da će radovi biti okončani u decembru iste godine.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nekako poslovnično po nekom nepisanom pravilu kada su u pitanju građevinski radovi u Srbiji, bez obzira na sva obećanja nadležnih, vrlo brzo posle početka radova postalo je jasno da su postavljeni rokovi nedostižni.

Radovi su počeli u Ulicu kraljice Marije, da bi prešli na 27. marta i kasnije Ulicu Džordža Vašingtona. Poslednja faza je trebalo da bude rekonstrukcija Ulice cara Dušana, koja je i najduža.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Već posle nekoliko meseci, u septembru prošle godine, odlučeno je da rekonstrukcija četiri ključne gradske saobraćajnice bude podeljena u dve faze, pa je cela Dušanova ostavljena za 2020. godinu.

Radovi su počeli u junu i od tada kreće pomeranje rokova za njihov završetak.

Krajem juna glavni gradski urbanista Marko Stojčić obećao je završetak radova pre 1. septembra. Međutim, već tada je i on ostavio mogućnost da radovi neće biti skroz završeni, ali je ubeđivao građane da će ulice biti prohodne.

„Naša namera je da radovi po svaku cenu budu završeni pre prvog  septembra. Prema informacijama koje smo dobili od izvođača, kolovoz će biti završen ranije i ulica će biti prohodna za saobraćaj, ali samo sa dve trake. Posao na rekonstrukciji trotoara i sve ostalo što će biti rađeno je komplikovanije i obimnije, pa će sigurno trajati duže od rekonstrukcije kolovoza“ rekao je tada Stojčić.

Posle mesec dana sam urbanista pomera rokove i najavljuje završetak radova za prvi oktobar.

„Čekamo polovinu septembra, kada očekujemo da će biti gotovi svi radovi na kolovozu i kada će biti uslova da se pusti i saobraćaj, kao i tramvajska mreža. Do 1. oktobra bi trebalo da apsolutno svi radovi budu završeni“ rekao je Stojčić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Apuslutno“ gradskog urbaniste postaje relativno već za mesec dana. Naime, krajem avgusta stiže novo obećanje, sada od zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji najavljuje kraj radova za sredinu novembra.

On je novo kašnjenje opravdao kompletnom zamenom kanalizacionih i vodovodnih cevi, koja je usporila radova.

Međutim, pre nekoliko dana zamenik gradonačelnika ponovo pomera rokove. Vesić pre nekoliko dana gostujući na RTS najavljuje da bi tokom novembra u Ulici cara Dušana trebalo da bude pušten saobraćaj, a da će kompletni radovi biti završeni u decembru.

Ukoliko zamenik gradonačelnika Beograda ispuni ovo obećanje, pa nekim čudom Ulica cara Dušana pre kraja ove godine zasija u „svom punom sjaju“, biće to tačno godinu dana kasnije nego što je prvobitno obećano Beograđanima.

Pri tome samo probijanje rokova je duplo duže od ukupnog vremena za koje su gradske vlasti planirale da odrade rekonstrukciju četiri bulevara.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare