Srđan Verbić Foto: N1

Nekadašnji ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je u emisiji N1 Studio Live, govoreći o Branku Ružiću kao novom ministru prosvete da "ne smatra da smo loše prošli".

Govoreći o imenovanju Branka Ružića za novog ministra prosvete na N1, rekao je da je mišljenja da „šta sve može da nam se dogodi, Branko Ružić može da bude shvaćen kao olakšanje u ovom trenutku“.

„Ja čoveka ne poznajem, nisam lično sarađivao s njim. U prethodna dva mandata je na mestu ministra radio posao na koji većina nije imala primedbe. Čovek s kojim može da se sarađuje i nešto ostane završeno. Nije nestranačka ličnost, on je čovek iz sistema, sistem dobro poznaje, ne smatram da smo loše prošli“, kaže Verbić.

Ističe da je prvi izazov za novog ministra kako preuzeti kontrolu nad najvećim resorom.

„Koji je već mesecima na autopilotu. Kao džinovska santa leda koja već mesecima pluta u samo njoj znanom pravcu. Tu ima 200.000 ljudi čije plate zavise od tog sistema, svako je radio svoj posao, ali nije gledao onu širu sliku, sad ministar treba da preuzme kontrolu i kaže – ovo je pravac“, kaže.

Siguran je, kaže, da će biti teško usmeriti „tu santu leda u bilo kom pravcu, pogotovo kada imamo pandemiju za vratom“.

„Prema mom mišljenju, najvažnije je to što mi u ovom trenutku imamo veliki broj učenika koji su van sistema, ne mogu da dođu u školu, dolaze jednom u dve ili tri nedelje, treba da imaju praksu, a nemaju je, treba da imaju onlajn predavanja, ali se to ne desi, ili nemaju pristup internetu… Mi ne znamo ni koliko tih učenika ima, treba da vidimo gde su ta deca i da ih vratimo u školu“, kaže.

Svi polaze, kaže on, od toga „samo da ovo prođe“.

„A šta ako ne prođe brzo? Mi moramo da radimo u ovakvim okolnostima. Nastavnicima je jako teško, ponekad rade i dupli posao, moraju da vode i evidenciju, koja je ponekad i više nego duplo veća nego ranije. Njima je teško, kao i svima nama koji moramo deo posla da radimo od kuće ili moramo da putujemo u ovim okolnostima“, kaže Verbić.

Kako je rekao, treba da se da podrška nastavnicima, ali ne samo u stručnom smislu.

„Nego u svakom drugom, i materijalnom, i podrška psihološka, svim tim ljudima je jako teško da izguraju svoj radni dan“, kaže.

Prema njegovim rečima, „povećati broj domaćih zadataka i televizija nisu onlajn nastava“.

„Ako neko ne može da postavi pitanje, onda to nije interaktivna onlajn nastava“, kaže Verbić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar