Foto: Printscreen/RTS

Populacija od 20 do 29 godina sada u ukupnom broju obolelih učestvuje sa 19, 31 odsto, dok je tokom aprila taj procenata bio 9,17 odsto, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji za novinare Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa.

Tokom aprila, kako je rekao Lončar, među obolelima pacijenti starosti od 30 do 39 godina činili su 15,43 odsto, dok je sada taj procenat 24,14.

„Pacijenti starosti od 40 do 49 godina, u aprilu su činili 18,63 odsto, dok ih je sada 20,8 odsto. Ovo je pokazatelj koliko sada više mlađi oboljevaju“, rekao je Lončar.

Sada je, kako je dodao, i veći broj njih i na respiratorima.

Direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović kaže da od ukupnog broja obolelih oko pet odsto pacijenata zahteva respirator.

U aprilu je, dodaje, na respiratorima bilo više starijih građana, dok su sada većinom mlađi, jer se, ističe, oni više i zaražavaju.

„I ono što je rezultat saznanja u svetu i kod nas jeste da muškarci češće oboljevaju i sa težom kliničkom slikom i to je u procentima odnos 60 prema 40, za muškarce“, kaže Stevanović.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar