Foto:BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC

Sve informacije o epidemiji koronavirusa pratite uživo na blogu portala Nova.rs.

– Danas stupile na snagu nove mere: zabrana okupljanja više od deset ljudi, obavezno nošenje maske na svim javnim mestima, držanje distance od barem 1,5 metar.

– U odnosu na poslednji presek stanja, u prethodna 24 sata u Srbiji je preminulo još 10 osoba od koronavirusa, dok su 392 osobe zaražene.

– Na respiratorima se nalazi 184 pacijenta.

– Ukupno od početka epidemije preminule su 452 osobe.

– Broj hospitalizovanih pacijenata je 4.716.

22.10 – Novi Sad: Testiranje sada moguće u svim kovid ambulantama

Dom zdravlja Novi Sad saopštio je večeras da svi građani koji imaju simptome infekcije koronavirusom mogu da urade PCR test u svim kovid i respiratornim ambulantama te ustanove, od kojih će u nekima to biti moguće 24 sata dnevno.

22.00 – KC Kragujevac: Donirani rendgen apart čeka na carini

Klinički centar Kragujevac saopštio je danas, povodom objava da mobilni rendgen aparat koji je obezbedila humanitarna organizacija „Prohuman“ od 12. maja čeka na carinskom skladištu, da „još uvek traje procedura carinjenja za izvor jonizujućeg zračenja“.

21.10 – Kisić: Ako broj zaraženih ne opadne, razmotrićemo zatvaranje

Zamenica Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da ukoliko broj zaraženih ne počne da opada uz nove mere, da će se i o meri karantina diskutovati na Kriznom štabu.

19.27 – Žalba povereniku jer Batut krije podatke o zdravlju građana

Grupa od 89 organizacija civilnog društva i medija danas je uputila žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zbog nepotpunog odgovora Instituta zа јаvnо zdrаvljе Srbiје „Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut“ u vezi sa podacima o zdravlju građana Srbije.

18.50 – KiM: U srpskim sredinama 34, albanskim 103 novoobolela

U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji za poslednja 24 sata, od 70 testiranih uzoraka, registrovana su 34 pozitivna na koronavirus, saopšteno je iz Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.

18.08 – Ivanuša: Mere mogu da daju rezultate za nedelju, dve

Direktor Kancelarije SZO u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je da su donete mere protiv korone adekvatne, ali da bi voleo i da su još strože i dodao da one mogu da daju rezultate za nedelju, dve dana ako ih se svi pridržavaju.

18.00 – U Čačku 16 pacijenata u teškom stanju

U formiranom respiratornom centru, gde su hospitalizovani pacijenti sa teškom kliničkom slikom trenutno se nalazi 16 obolelih od kojih je 14 njih priključeno na mehaničku ventilaciju, saopšteno je večeras iz čačanske Opšte bolnice.

17. 28 – Apel medicinske sestre: Pomozite nam, stavite maske

Glavna sestra kraljevačke Opšte bolnice „Studenica“ Marija Mijajlović danas se obratila Kraljevčanima u ime svih medicinskih sestara i tehničara i nemedicinskog osoblja sa molbom da budu disciplinovani u primeni mera zaštite protv kovida „kao što su bili u prva dva i po meseca, pre nego što je korona u ovakvom obimu došla u naš grad“. Ona je, kako je preneo portal Krug, podsetila sugrađane da su maska, rukavice, fizička distanca i pranje ruku najjednostavnija i najjeftinija preventiva za ovu bolest.

17.20 – Još jedan zaraženi koronavirusom u Gornjem Milanovcu

Još jedan građanin Gornjeg Milanovca zaražen je koronavirusom, u poslednja 24 sata, rečeno je Beti u Domu zdravlja.Od sredine juna do danas 45 lica u Gornjem Milanovcu je zaraženo korona virusom, od kojih je troje preminulo.Osam zaraženih lica leči se u kovid bolnicama u Kragujevcu, Gornjem Milanovcu i Čačku, a 23 lica su u kućnoj izolaciji, dok je 11 izlečeno.

17.00 – I u Majdanpeku proglašena je vanredna situacija

I u Majdenpeku je, kako piše Blic, danas proglašena vanredna situacija.

16.55  – Vanredna situacija u Zaječaru

U Zaječaru je danas proglašena vanredna situacija s obzirom na to da je procenat pozitivnih na kovid-19 u odnosu na broj pristiglih rezultata oko 40 odsto, a očekuju se rezultati za još 170 testiranih građana. Prema poslednjim podacima, na teritoriji Zaječara registrovano je 14 pozitivnih na korona virusa od 32 pristigla rezultata.

16. 45 – KC Kragujevac o rendgenu koji je na carini dva meseca

Foto: N1

Povodom informacija da se mobilni rendgen koji je doniran Kliničkom centru u Kragujevcu, nalazi na carini puna dva meseca, danas se kratkim saopštenjem oglasio direktor te ustanove dr Predrag Sazdanović, navodeći da procedura carinjenja još uvek nije završena. Mobilni rendgen aparat, kragujevačkom Kliničkom centru donirala je jedna klinika iz Hamburga, posredstvom humanitarne organizacije “Prohuman” i doktorke srpskog porekla Mirjane Andrejević Kri.

16. 35 – KC Vojvodine: 270 pacijenata, 20 na respiratoru

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 270 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa COVID – 19, a od toga kod 20 pacijenata, s obzirom na njihovo trenutno zdravstveno stanje, lečenje zahteva primarnu mehaničku ventilaciju, saopštila je ta zdravstvena ustanova.

16. 30 – Veći broj obolelih između 20 i 29 godina nego u aprilu

Foto: Printscreen/RTS

Populacija od 20 do 29 godina sada u ukupnom broju obolelih učestvuje sa 19, 31 odsto, dok je tokom aprila taj procenata bio 9,17 odsto, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar na konferenciji za novinare Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa.

15. 45 – Kisić: Možda ima i 10 puta više zaraženih u Srbiji

Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Procenjuje se da ima pet do 10 puta više zaraženih koronavirusom nego što je pozitivnih slučajeva i zato se toliko insistira na poštovanju preventivnih mera, izjavila je danas zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

15.40 – Lončar: Nije bilo obdukcija zaraženih kovid-19

Govoreći na konferenciji za medije Kriznog štaba, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da u Srbiji nisu rađene obdukcije kovid pozitivnih pacijenata.

15.30 – Deset preminulih, 392 zaražene osobe

U protekla 24 časa od posledica koronavirusa preminulo je deset osoba, testirano je 9.910 osoba, od kojih je 392 pozitivno. Trenutno je na koronu pozitivno i 649 zdravstvenih radnika, od kojih je 56 hospitalizovano. Na bolničkom lečenju trenutno je, u celoj Srbiji, ukupno 4.716 ljudi, od toga 184 na respiratoru. 

15.13 – Nove preventivne mere u Novom Sadu

Gradski štab za vanredne situacije Grada Novog Sada doneo je dve nove mere tako da je od danas do 24. jula ove godine u ovom gradu zabranjeno korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara, kao i organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

14.45 – Otvara se privremena kovid bolnica u Šapcu

Zbog sve manje slobodnih postelja u šabačkoj bolnici, Odlukom Vlade Srbije, u hali Ekonomske škole u tom gradu, biće otvorena privremena kovid bolnica. Objekat za smeštaj 120 pacijenata, opremio je grad.

Foto: BETAPHOTO/Kabinet gradonacelnika Sapca/DS

14.41 – Građani Srbije od 19. jula ne mogu ni u Švedsku

Državljani Srbije od 19. jula neće moći da pređu granicu Švedske. Vlada Švedske se ovom odlukom uskladila sa preporukom Saveta EU, kojom su Srbija i Crna Gora uklonjene sa spiska zemalja iz kojih je bezbedno doći u Evropsku uniju i zemlje Šengenskog prostora, objavljeno je na sajtu Ambasade Švedske u Beogradu.

14.40 – Pojašnjenje Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu

Institut za javno zdravlje, Kragujevac / Foto: Predrag Petrović

„Podaci koje su nam jutros poslali su zbirni za juče i prekjuče. Reč je o građanima kojima su (ne znamo kada) brisevi uzeti u IZJZ i domovima zdravlja (kovid ambulantama) i poslati u Vatreno oko. Za njih 517, stigli su rezultati juče i prekjuče iz Vatrenog oka“, pojasnio je Institut za javno zdravlje u Kragujevcu. Jutros je direktor Instuta za javno zdravlje „Kraguj“ Dragan Vasiljević izjavio da je u Šumadijskom okrugu potvrđeno ukupno 160 novih pozitivnih slučajeva, od čega je najviše u Kragujevcu – 111.

13.40 – Kolubarski okrug: 56 novoobolelih od kovida

U Kolubarskom okrugu je 56 osoba novoobolelih od kovida 19, obavio je RTS.  Valjevo ponovo ima 48 lica sa potvrđenom infekcijom Kovid 19, hospitalizovano je 18, a 311 je u kućnoj izolaciji. Brisevi Valjevaca za kovid test uzeti 6. i 7. jula moraju biti ponovljeni jer su iz tehničkih razloga u jednoj beogradskoj laboratoriji („Vatreno oko“) uzorci neupotrebljivi, prenosi Javni servis.

13.15 – U Vojvodini novih 179 obolelih, od toga 96 iz Novog Sada

U poslednja 24 sata u Vojvodini registrovano je 179 novih slučajeva, među kojima je 96 iz Novog Sada, saopštio je Institut za javno zdravlje Vojvodine. Od početka epidemije u Vojvodini je registrovano ukupno 3.346 slučajeva, koji su potvrđeni RT PCR metodom. Od tog broja u Novom Sadu je 1380.

13.05 – Sindikat lekara i farmaceuta: Hitno obezbedite PCR testove

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije objavio je listu zahteva i preporuka, za koje smatraju da će biti od pomoći u, kako su je nazvali, alarmantnoj zdravstvenoj situaciji u našoj državi. Sindikat  je na svom Tviter profilu objavio listu zahteva i preporuka, a na prvom mestu traže da se obezbedi “dovoljan broj PCR testova, i da se oni opredele zdravstvenim ustanovama po što hitnijem postupku”.

12.50 – Vanredna situacija i u Bujanovcu

U Bujanovcu je proglašena vanredna situacija, izjavio je zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije Stojanča Arsić. To znači da je zabranjeno okupljanje više od pet lica na otvorenom i zatvorenom prostoru, da je obavezno nošenje zaštitnih maski, da će kafići i restorani koji nemaju bašte raditi do 21 sat, a ugostiteljski objekti sa baštama do 23 sata, prenosi RTS.

12.25 – U Smederevu proglašena vanredna situacija

U Smederevu je danas proglašena vanredna situacija, nakon sednice gradskog kriznog štaba i na preporuku epidemiologa iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

11.52 – Novi Pazar: Dan bez preminulih od kovida 19

Na svim odeljenjima novopazarske bolnice u toku prethodna 24 časa nije bilo preminulih, na lečenju je 241 pacijent, od čega ih je na respiratorima devetoro i mehaničkoj ventilaciji 14, saopštio je danas Štab za vanredne situacije.

11.50 – U Areni i teži pacijenti kojima je potreban kiseonik

Privremena bolnica u Areni će u narednom periodu primati i pacijente kojima je potrebna kiseonička potpora, te je u toku uvođenje instalacija neophodnih za distribuciju kiseonika, rečeno je Tanjugu posle sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica.

11.28 – Kragujevac, 1.200 građana čeka rezultate

Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu rekao je da 1.200 ljudi čeka rezultate, a da je noćas stiglo oko 520 uzoraka iz laboratorije Vatreno oko. „Mi uskoro krećemo sa analizama, treba da nam stigne i automatska ekstrakcija gde ćemo moći da obradimo oko 400 uzoraka dnevno“, rekao je Vasiljević za RTS.

11.22 – U Opštoj bolnici u Prokuplju 18 pozitivnih na virus korona

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju trenutno se nalazi 51 pacijent od kojih je 18 pozitivno na virus korona, dok se za 15 osoba čekaju rezultati, objavljeno je na sajtu grada.

10:45 – U Boru situacija stabilna, ukupno 13 novozaraženih

U Boru su zabeležena dva nova slučaja zaraže virusom korona, pa je bilans zaraženih u tom gradu 13, podaci su Zavoda za javno zdravlje „Timok“ Zaječar.

10:21 – Od ponedeljka, 20. jula ponovo obustava procedura VTO

„Počev od 20.7.2020. godine potrebno je obustaviti rad komisija za vantelesnu oplodnju u zdravstvenim ustanovama. Komisija će obavestiti parove o novom terminu kao i o tome da je komisija otkazana. Odrediće se novi termin kada se za to steknu novi uslovi“, odlučio je Republički fond za zdravstveno osiguranje, a saopštila organizacija „Šansa za roditeljstvo“.

10:12 – U KC Niš primljena i treća trudnica sa sumnjom na kovid

Stanje dve trudnice stare 27 i 34 godine koje su bile pozitivne na koronu, od kojih je jedna na respiratoru, a duga na kiseoničkoj potpori, stabilno je, a u međuvremenu je na Kliniku za pulmologiju primljena i treća trudnica koja je takođe stabilno.

10:02 – Još 160 novozaraženih u Šumadijskom okrugu

Prema poslednjim podacima, u Šumadijskom okrugu potvrđeno je ukupno novih pozitivnih slučajeva 160, od čega je najviše u Kragujevcu – 111, saopštio je direktor Instuta za javno zdravlje „Kraguj“ Dragan Vasiljević.

institut za javno zdravlje, Kragujevac Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

U Aranđelovcu je registrovano novih 24 pozitivnih na virus Covid 19, u Kniću sedam, Topoli osam, Rači dva, Batočini šest, Lapovu dva.

09.34 – Jedna osoba preminula, 73 zaražene u Kraljevu

Prema Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, od testiranih 128 uzoraka u laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo, pozitivno je 73.

09:31 – Dr Ćeranić: Osetno manji broj pacijenata u Novom Pazaru

Doktorka Lejla Ćeranić, koja je tokom najtežih trenutaka u Novom Pazaru bila jedini infektolog u tamošnjoj Opštoj bolnici, zbog čega je dobila epitet heroja, kaže za N1 da se situacija u Novom Pazaru jako promenila, a da je neprocenjiva pomoć kolega sa strane, iz Kragujevca, Kraljeva, Sarajeva i Tuzle.

Dr Lejla Ćeranić Foto: N1

09:00 – U Opštoj bolnici u Vršcu 24 pacijenta

Ivan Ivanović, direktor Opšte bolnice Vršac rekao je za RTS da je u toj ustanovi smešteno 24 pacijenta, kod 17 je potvrđen koronavirus, a za ostalih sedam se čeka rezultat koji će stići u toku dana.

08:41 – Dr Kon: Efekti novih mera za desetak dana, moguć policijski čas

Epidemiolog Predrag Kon rekao je za RTS da treba da prođe 7 do 10 dana kako bi se video rezultat mera koje su danas stupile na snagu.

Kako je naglasio uvođenje policijskog časa nije mera koja je isključena kao mogućnost.

08.03 – Stupile na snagu nove zaštitne mere

Od danas na celoj teritoriji Republike važe nove mere za zaštitu od koronavirusa po kojima se zabranjuju okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru istovremeno za više od deset ljudi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare