Foto: Shutterstock

Zaposleni u predškolskoj ustanovi "Boško Buha" u Vrbasu još nisu primili celu decembarsku platu.

Kako piše portal Bebac.com, u ovoj ustanovi zaposlene su vaspitačice, medicinske sestre, stručni saradnici, servirke, spremačice i tehničko osoblje koje bez dinara naknade brinu o deci Vrbašana.

Krajem januara vaspitačice su dobile tek prvi deo novembarske plate, a prema njihovim rečima, kašnjenje plata problem je koji postoji godinama.

PROČITAJTE JOŠ:

„Na sastanku sa predstavnicima Opštine Vrbas izrazili smo nezadovoljstvo i najavili smo protestnu šetnju“, rekla je za roditeljski portal Bebac Tatjana Vukomanović, predsednica sindikata Samostalnost predškolskih ustanova u Vrbasu.

Ona je dodala da se trenutno ne razmišlja o štrajku.

„Mi zbog dece ne želimo čak ni da uvodimo minimalni proces rada, već želimo svoje duboko nezadovoljstvo da iskažemo protestnom šetnjom“, rekla je Vukmanović.

Najavljen protest nije jedini koji organizuju vaspitačice u Vrbasu jer su i prošle godine bile primorane da se za svoje zarade bore na ulici kada im se pridružio i deo roditelja dece koja borave u vrtićima.

Zašto plate u vrtićima kasne?

Prema tvrdnjama predsednice sindikata, plate kasne zbog dugova u Opštini Vrbas.

Portal Bebac.com je pokušao od opštine Vrbas da sazna zbog čega plate za vaspitačice kasne, ali odgovor nisu dobili ni nakon nedelju dana.

Nezvanične informacije koje je pomenuti medij dobio je da plate u ovoj vojvođanskoj opštini kasne svim zaposlenima u opštinskoj upravi, kao i da novca u budžetu nema.

„Ako je Opština u dugovima, deca i vaspitači nisu“, rekla je Milka Mihailović, predsednica Saveza udruženja privatnih predškolskih ustanova Beograda, koja se krajem prošle godine i sama borila za ugrožena prava vrtića.

Ona je navela da su kolege vaspitači morali da reaguju ranije i istakla je da „oni nisu dužni da nose dug te opštine na svojim leđima“.

BONUS VIDEO: Nove potvrde o vakcinaciji: Koje vakcine deca moraju da prime pre polaska u vrtić?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar