Vaspitačice iz Aleksinca Foto:Privatna arhiva

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja u predškolskoj ustanovi “Lane” u Aleksincu zakazali su za danas, 25. decembar u 14 časova protest ispred sedišta tamošnje lokalne samouprave zbog nepriznavanja koeficijenta za obračun plata u odnosu na stručnu spremu.

Vaspitačice iz Aleksinca, njih 17, skoro devet godina pokušavaju da se izbore da im se prizna koeficijent u skladu sa stepenom stručne spreme i plate izjednače sa koleginicama kojima je već priznata diploma Visoke škole za vaspitače strukovnih studija.

Zbog nepriznavanja diploma i nepriznavanja koeficijenta u skladu sa stepenom stručne spreme vaspitačice mesečno primaju oko 12.000 manju platu od svojih koleginica kojima je diploma priznata, a pri tom obavljaju iste poslove.

U Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja podsećaju da su doškolovani vaspitači iz predškolskih ustanova u Kraljevu i Valjevu potpisali anekse ugovora u kojima im se priznaje pripadajući koeficijent, a članovi sindikata su takvu inicijativu pokrenuli u više gradova i opština.

PROČITAJTE JOŠ

Pregovori o priznavanju koeficijenata u toku su u Ćićevcu, Majdanpeku i Sremskoj Mitrovici, dok za sada pomaka nema u Ćupriji, Rumi, Đidu i Kanjiži.

U Samostalnom sindikatu predškolskog vaspitanja i obrazovanja kazali su da je sutrašnji protest u Aleksincu usmeren prema Ministarstvu finansija, ali i prema opštinskom rukovodstvu.

Predsednik opštine Aleksinac Dalibor Radičević ranije je za naš portal rekao da Opština nije protiv toga da se vaspitačicama promene koeficijenti i povećaju zarade, ali da još nisu dobili saglasnost Ministarstva finansija za uvećanje tog ukupnog iznosa za zarade.

Vaspitačice međutim tvrde da opština nije poslala zahtev Ministarstvu finansija za uvećanje ukupne sume zarada, zbog korigovanja njihovih koeficijenata.

Vaspitačice iz Aleksinca Foto:Privatna arhiva

Sindikat je pozvao roditelje, zaposlene iz drugih delatnosti i celokupnu javnost da im se pridruže na protestu i pokažu solidarnost i podršku.

Podršku kolegama iz Aleksinca najavile su njihove kolege iz Beograda i Kraljeva, a očekuje se dolazak zaposlenih u predškolskim ustanovama i iz još nekih mesta.

BONUS VIDEO Protest zbog lošeg stanja u vrtiću u Priboju: Vaspitačicu koja je deceniju brinula o deci otpustili posle porodiljskog

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar