Foto: MUP/Privatna arhiva/Nova.rs

Vanredna situacija proglašena je u 56 gradova i opština, javila je Radio-televizija Srbije (RTS). Evakuisano je više od 300 ljudi. Bujice su oštetile puteve, nosile mostove i pokrenule klizišta i odrone.

Poplave su napravile probleme širom Srbije. Od danas se očekuje poboljšanje vremenskih prilika. Saobraćaj na Ibarskoj magistrali u Adranima, gde se urušio most, biće osposobljen za deset dana, najavio je resorni ministar. Vojska je postavila pontonski most preko reke Trnavice u selu Kleče.

Velika Plana – izlile se Velika Morava, Jasenica i Rača

Velika Morava, Jasenica i Rača su se u protekla 24 sata izlile iz svojih korita i poplavile značajne površine pod oranicama u Velikoj Plani.

Kako su rekli nadležni iz JKP „Miloš Mitrović“, zahvaljujući dobrom sistemu kanala i njihovom solidnom održavanju nijedna kuća na teritoriji opštine za sada nije poplavljena.

Lokalni atarski putevi nisu prohodni, pa je mehanizaciji bio otežan pristup.

Postavljeni su džakovi sa peskom, kako bi se odbranila tri domaćinstva kod hipodroma.

Dežurne ekipe i dalje prate situaciju na terenu, kako kažu, noć je protekla mirno.

Foto: MUP

Vesić: Novi most u Mrčajevcima do godinu i po dana, u Adranima za četiri meseca

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić istakao je za RTS da se od ranije znalo da je most, srušen pod naletom bujice, koji je spajao Slatinu i Mrčajevce, bio u lošem stanju.

Kaže da je opština Čačak još 7. novembra prošle godine zabranila korišćenje tog mosta za sve automobile koji su teži od tri tone.

Takođe, naveo je da je prošle godine Vlada Srbije opredelila 500 miliona dinara za rekonstrukciju tog mosta i da će sada biti osiguran novac koji nedostaje za izgradnju novog.

Goran Vesić Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

„Vojska je odmah izašla i oni sada izviđuju mogućnost da postave pontonski most kako bi građani koji tu žive mogli da koriste prelaze traktorima. Projektovanje mosta će sigurno trajati tri do četiri meseca, posle toga mora da se krene u izgradnju. Znači to je jednu godinu, godinu i po dana da se izgradi potpuno nov“, rekao je ministar.

Najavio je da rušenje mosta u Adranima počinje od ponedeljka.

„Ovaj most se ruši već od ponedeljka, samo treba neke instalacije da se uklone. Tako da imaju četiri meseca, pošto je to mnogo manji most, lakše je da se to završava. Za četiri meseca će vratiti potpuno nov most“, poručio je Vesić.

Adrani, u toku crpljenje vode iz poplavljenih objekata

Oko 50 kuća je u Adranima kod Kraljeva i okolnim selima bilo pod vodom. Neke su i dalje poplavljenje, a u toku je crpljenje vode iz tih objekata.

Jedan od vlasnika, kojem je kuća poplavljena, kaže da je voda petnaestak centimetara u kući. Ističe da će čitav nameštaj morati da baci, kao i da je kuća bila poplavljena i pre nekoliko godina.

Radovan Peković iz Civilne zaštite navodi da su kao i uvek do sada bili jedna od karika u odbrambenom lancu koji čini Štab sektora za vanredne situacije.

„Mi smo, pored brojnih aktivnosti, koje su bile i preventivne i u pomaganju podizanja odbrambenih nasipa, punjenju džakova, evakuacijama, prvenstveno zavređivali osmehe naših građana, a sa druge strane dobijali pohvale koje su najveća nagrada i najbolja plata, jer ljudski je primati, a božanski davati“, kaže Peković.

Foto: Printscreen mup.gov.rs/Video

Prokuplje, Toplica se polako vraća u svoje korito

Nivo reke Toplice u Prokuplju od juče je snižen za skoro metar, ali je još iznad nivoa redovne odbrane od poplava.

Sve su vidljivije posledice poplava u Prokuplju, kako se reka Toplica vraća u svoje korito. Višednevne padavine na čitavom području Topličkog okruga uslovile su pravu poplavnu stihiju koja je za kratko vreme zahvatila veliko područje. Na mnogim mestima zaštitni bedemi nisu pomogli, pa su dežurne ekipe imale pune ruke posla, puno poteškoća, a veliki posao tek ih očekuje.

Zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Miroslav Antović kaže za RTS da se nakon nekoliko dana Toplica polako vraća u svoje korito.

„Dežurne ekipe, operativni timovi su obišli vodotokove i utvrdili da je nivo reke Toplice sada na stabilnom nivu i iznosi oko 180 centimetara“, navodi Antović.

Ističe da su samo tokom jučerašnjeg dana ekipe Crvenog krsta obišle najugroženije stanovništvo, pre svega stanovništvo u selima u kojima su bujični potoci napravili veliki problem.

„Radi se o oko 70 domaćinstava kojima je u ovom trenutku potrebna pomoć, takođe ekipe Javnog komunalnog preduzeća ‘Vodovod’ su na terenu“, dodaje Antović.

Petina grada je bez vode i to oni niži delovi.

„Pošto je nivo reke Toplice, kao što sam napomenuo, u opadanju, u stabilnom nivou, dva bunara kojima se snabdeva oko 30 odsto stanovništva, radi se pre svega o području niske zone, su stabilna i građani koji se vodosnabdevaju iz ovih bunara u toku dana mogu očekivati potpuno snabdevanje i stabilizaciju vodosnabdevanja“, navodi Antović.

Ističe da u narednom periodu predstoji crpljenje vode iz podruma i domaćinstava.

„Zato će, kao što sam napomenuo, biti zadužena ekipa Javnog komunalnog preduzeća ‘Vodovod’. Oni uz pomoć svojih pumpi će crpiti vodu, nakon toga će ekipe Crvenog krsta dezinfikovati to i uz pomoć sušilica pomognuti stanovništvu da lakše prebrodi sve ovo što ih je zadesilo“, zaključuje Antović.

Poplave u Srbiji Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Milenković: Ulazi se u fazu otklanjanja posledica, radi se na crpljenju vode

Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a kaže za RTS da su sve akcije spašavanja i evakuacija uspešno izvedene.

„Tokom jučerašnjeg dana pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 20 stanovnika, a od početka ovog perioda, odnosno 26. maja, ukupno 317. Tako da svi građani koji su direktno bili ugroženi su sada na bezbednom, obezbeđeno im je sve u delu zbrinjavanja i verujemo da će uskoro biti normalizovani i drugi segmenti života – kritične infrastrukture, elektrosnabdevanja i vodosnabdevanja“, navodi Milenković.

Ističe da je juče najkritičnije bilo na teritoriji opštine Kučevo, gde je bilo najviše evakuacija.

„Takođe, intenzivno se sada radi na uspostavljanju elektrosnabdevanja u jednoj od fabrika. Grad Kraljevo, Adrani i Grdica, tu smo preventivno evakuisali devet ljudi, a ne smemo zaboraviti da se intenzivno radi i na teritoriji grada Jagodina crpljenje vode kako bi što pre uspostavili elektrosnabdevanje u jednom delu industrijske zone“, dodaje Milenković.

Ukazuje da su građani bili vrlo kooperativni, kao i da su slušali uputstva. Navodi i da su obilazili kritične tačke i davali uputstva građanima kako da reaguju.

“Danas su naše ekipe na poplavljenim područjima, a sada se ulazi u fazu otklanjanja posledica i radi se na crpljenju vode“, rekao je Milenković.

Bonus video: Poplave širom Srbije, vanredno stanje u 35 opština: Voda odnela deo mosta kod Kraljeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar