Foto:AP Photo/Visar Kryeziu

Na osnovu hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rekama i stanja zaštitnih objekata proglašena je vanredna odbrana od poplava na vodnim jedinicama "Južna Morava-Vranje" i "Nišava-Niš", saopšteno je iz "Srbijavoda". I u Opštini Dimitrovgrad proglašena je vanredna odbrana od poplava. Vodostaji na Limu biće u porastu u naredna 24 časa i kretaće se iznad granice redovne odbrane od poplava. Pojedine reka na jugu Srbije se polako povlače, ali je više od 10.000 domaćinstava bez struje.

Vlada Plemić iz Sektora za vanredne situacije je u Dnevniku RTS-a rekao da se situacija sa poplavama na jugu Srbije normalizuje.

„Prestala je kiša da pada što je najbitnije. Reke se polako povlače u svoje vodotokove. Mi smo najveći problem imali sa bujičnim potocima i to su potoci koji ni na karti nisu postojali i oni su se usled velikih padavina aktivirali i popunili sve depresije i mesta koje su odavno postojala kao opasnost“, objašnjava Plemić.

Što se tiče uzroka poplava, ističe da je to problem sa velikom količinom padavina 8. i 9. januara, odnosno snežne padavine na planinama.

On je naveo da je oko 10.680 domaćinstava bez struje i da Elektrodistribucija ulaže nadljudske napore da reši probleme.

Vanredna situacija je na snazi u Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Gadžinom Hanu i Nišu, gde su obilne kiše zamutile sva izvorišta.

Niš se vodom snabdeva samo sa izvorišta Medijana, pa su viši delovi grada bez vode, prenosi RTS.

Na osnovu hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rekama i stanja zaštitnih objekata proglašena je vanredna odbrana od poplava na vodnim jedinicama „Južna Morava- Vranje“ i „Nišava-Niš“, saopšteno je iz „Srbijavoda“.

Usled tendencije rasta nivoa vodostaja i zasićenosti tla, redovna odbrana od poplava proglašena je na vodnoj jedinici „Nišava- Niš, Dimitrovgrad“ i na vodnoj jedinici „Ibar-Kraljevo, Novi Pazar“.

Foto: MUP Srbije

Nišava kod Pirota u blagoj stagnaciji

U korito se polako vraćaju Nišava, Toplica, Ibar, Veternica i Vlasina.

Nišava je kod Pirota u blagoj stagnaciji u odnosu na sinoć i noćas.

Najteža situacija noćas je bila u selu Mali Jovanovac i tamo je nabujala Nišava probila odbrambeni bedem, tako da su mehanizacija i ljudi bili pored reke i pravili novi nasip.

U opštini Dimitrovgrad je bilo teško. Tamo je proglašena vanredna odbrana od poplava, a nekoliko naselja je bilo i bez struje.

Što se tiče vodosnabdevanja, za sada je tu sve u redu, ima zamućenih izvorišta, ali za sada imaju svi pijaću vodu.

Inače, u Dimitrovgradu je počela sanacija desne obale Nišave.

Tamo su bili i predstavnici „Srbijavoda“, koji su pomogli sa mehanizacijom.

Prema izveštaju hidrologa za naredna 24 časa, na Limu će vodostaji biti u porastu, iznad granice redovne odbrane od poplava.

Na mernoj stanici Leskovac vodostaji se kreću iznad vanredne odbrane od poplava i imaće tendenciju manjeg porasta.

Poplave su izazvale velike kiše koje su pale u protekla tri dana, ali glavni poplavni talas je došao iz Bugarske, gde takođe ima dosta poplava.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila je pakete hrane i vode za najugroženija domaćinstva pogođena poplavama u centralnom delu južne pokrajine.

Evakuisane su 34 osobe iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka i to 22 osobe iz Doljevca, dve iz Leskovca, šest iz Bojnika i četiri iz Bujanovca.

Zbog izlivanja Južne Morave otežan je saobraćaj na delu puta Bujanovac jug-Končulj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar