Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zabrana ulaska u kafiće i ograničena putovanja, glavni su razlozi koje su za naš portal naveli studenti koji su se danas vakcinisali na Ekonomskom fakultetu u Kragujevcu u akciji masovne vakcinacije. Zvanično se za prvu dozu prijavilo oko 30 akademaca, ali su tokom dana mogli da se vakcinišu svi, bez obzira na prijavu i fakultet koji studiraju, rekli su za Nova.rs organizatori iz Studentskog parlamenta.

Ideja o vakcinaciji na samom fakultetu potekla je od studenata, koji su kako se čini, promenili svoje razmišljanje posle uvođenja kovid propusnica. Za naš portal pričaju da su im sada ograničene aktivnosti te da u vakcinaciji vide rešenje da se što pre vrate ‘‘normalnom životu‘‘.

Zorica Nedić studentkinja četvrte godine, priznaje da se vakciniše upravo iz tih razloga.

‘‘Koliko god mladi da negodiju i odbijaju vakcinaciju, mislim da je došao trenutak da nas vakcine vrate normalnom funkcionisanju. Ja sam čitala dosta o vakcinama i izabrala sam Fajzerovu, jer imam u planu neka putovanja, a to mi omogućava baš ta vakcina‘‘ iskrena je Zorica.

Zorica Nedić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Istog je stava i njen kolega sa godine Stefan Mijanović, koji je apelovao na sve mlade da se vakcinišu, prvenstveno zbog zdravlja, a onda kako kaže i zbog izlazaka i putovanja.

‘‘Najčešći izgovor koji čujem među svojim vršnjacima je – neće mi biti ništa ako se zarazim, to je samo 14 dana karantina, kao i da vakcine nisu dovoljno ispitane. Mislim da sada moramo da prelomimo i da se vakcinišemo kako bismo nastavili normalan život. Ja sam se vakcinisao prvenstveno kako bih mogao normalno da se krećem i putujem na stručne konferencije, jer to nisam mogao da radim bez vakcine‘‘ rekao je ovaj akademac.

U Studentskom parlamentu Ekonomskog fakulteta ističu da se u neformalnim razgovrima sa kolegama sve više čuju takvi argumenti, pa su uz podršku fakulteta i Doma zdravlja organizovali akciju.

‘‘Trenutno nam je kolokvijalna nedelja, studenti imaju dosta obaveza i zbog toga smo odlučili da vakcinalni punkt bude na fakultetu. Ograničenje izlazaka i druženja su definitivno najčešći razlozi koji su u anketi naveli studenti, dok je manje onih koji vakcinu primaju zbog sopstvene zaštite, jer veruju da će lakše preležati kovid. Ipak, smatram da je vakcinacija ispravna, jer dosta mladih kod kuće ima ugroženu grupu kojoj mogu da prenesu virus‘‘ kaže Emilija Davinić iz Studentskog parlamenta i dodaje
da je ona preležala lakši oblik kovida, ali da će se vakcinisati kako bi stekla dodatnu zaštitu i olakšala sebi izlaske i eventualna putovanja.

Student treće godine Nikola Zlajić kaže da mu nije prijatno kada u medijima čuje da su mladi najveći krivci za širenje virusa.

Nikola Zlajić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Ja nisam protiv vakcine, uvek sam hteo da se vakcinišem i sada sam video priliku da to uradim ovde na fakultetu. Zbog obaveza nisam mogao ranije da odem na neki vakcinalni punkt. Dosta sam pratio istraživanja i statistike koje su do sada objavljenje i odlučio sam se za Fajzer vakcinu. Ja sam svoje ‘‘odradio‘‘ i mislim da bi i drugi to trebalo da urade, kako u medijima ne bismo više bili glavni krivci‘‘ poručio je ovaj student.

Dekan: Organizovaćemo i revakcinaciju na fakultetu

Dekan Ekonomskog fakulteta Petar Veselinović ističe da su izašli u susret studentskoj inicijativi i podržali organizaciju masovne vakcinacije. On navodi da će zbog brže i efikasije imunizacije studenata sa svih fakulteta, ustupiti prostor i za revakcinaciju koja sledi za tri nedelje.

Petar Veselinović, dekan Ekonomskog fakulteta Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

‘‘Nadam se da će ova akcija motivisati i druge studente da se vakcinišu kada budemo imali revakcinaciju. Ovo nije samo za studente, danas su i tri naša profesora vakcinisana, a očekujemo da će odziv biti još veći. Mislim da u samom startu vakcinacije studenti nisu imali prave informacije, a verovatno su kružile i brojne dezinformacije o vakcini, ne želim da ulazim u detalje, ali se sada to sve menja. Vidim da je poraslo interesovanje i među građanima, u svakom slučaju dobro je da mladi pokazuju interesovanje‘‘ rekao je dekan Veselinović.

Studentima i profesorima koji su se vakcinisali na Ekonomskom fakultetu bile su dostupne Sinofarm i Fajzer vakcine.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prema podacima kragujevačkog Doma zdravlja, u tom gradu stopa vakcinacije prešla je 50 odsto, ali je i dalje najmanje vakcinisanih u uzrastu od 18 do 24 godine. Poslednji podaci pokazuju da je u toj starosnoj kategoriji vakcinisano oko 2.600 mladih, što je oko 22 odsto u toj populaciji.

Bonus video: Nova.rs vas edukuje – vakcinacijom protiv zabluda i koronavirusa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar