Foto:EPA-EFE/DUBAI GOVERNMENT MEDIA OFFICE HANDOUT

EU pokušava da pruži ruku pomoći Zapadnom Balkanu, koji se trudi da nabavi vakcine protiv koronavirusa iz više izvora, navodi se u tekstu na sajtu emerging-europe.com.

Šest zemalja Zapadnog Balkana dobiće rani pristup vakcinama protiv Covid-19 zahvaljujući paketu pomoći vrednom 70 miliona evra koji je Evropska komisija dogovorila 28. decembra, stoji u pomenutom tekstu.

Paket je usvojen u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) u finansiranju pristupa vakcinama u svim zemljama Zapadnog Balkana – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji i Kosovu – i biće isplaćen u obliku grantova.

Ovi grantovi imaju za cilj da pomognu u pokrivanju troškova vakcina za prioritetne grupe u regionu i potrebne opreme za vakcinaciju. Bespovratna sredstva omogućiće zemljama Zapadnog Balkana da kupe izvestan broj vakcina iz ugovora u unapred dogovorenoj kupovini EU sa šest proizvođača, s tim što će pojedine članice EU deliti deo svojih unapred dodeljenih doza.

Privilegovani partneri

„Tokom čitave pandemije EU je pokazala da Zapadni Balkan tretiramo kao privilegovane partnere. U tom duhu nastavljamo da delujemo i u slučaju vakcina, preduzimajući korake koji omogućavaju brzi početak kampanja vakcinacije kritičnom osoblju i najranjivijim grupama u regionu“, rekao je evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji.

Iako EU nastavlja da podržava inicijativu COVAKS, svetsku ustanovu za obezbeđivanje poštenog i univerzalnog pristupa vakcinama za Covid-19, a svi partneri Zapadnog Balkana su se na nju prijavili, očekuje se da će isporuka vakcina po toj šemi početi kasnije od kampanje vakcinacije u EU, koje su počele 27. decembra.

Pristup brojnim dozama iz kupoprodajnih ugovora EU omogućiće regionu da započne vakcinaciju paralelno sa zemljama članicama EU. Pošto se zemlje Zapadnog Balkana već trude da nabave dovoljno doza različitih vakcina, iz što više različitih izvora, potez EU da podeli svoju prvu seriju je dobrodošao.

Pored grantova, Evropska komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe pomažu regionu u dovršenju strategija vakcinacije u skladu sa preporukama Komisije, kako bi se osigurala odgovarajuća priprema kampanja i neprimetno davanje vakcina.

Srpska premijerka primila je prvu dozu vakcine Fajzer, nove doze stižu u januaru

U Srbiji je vakcinacija zapravo započela 24. decembra, tri dana pre EU, kada je premijerka Ana Brnabić dobila dozu Fajzerove vakcine. Nekoliko drugih zvaničnika primilo je vakcinu zajedno sa njom, u pokušaju da povećaju poverenje u vakcine, dok se Evropa i svet bore da se suprotstave pretnji programu imunizacije koju predstavlja pokret protiv vakcinacije.

Međutim, Srbija trenutno nema dovoljno doza za započinjanje masovne imunizacije, jer je do sada u zemlju stiglo samo 4.800 vakcina proizvođača Fajzer. U januaru se očekuje dodatnih 21.000 doza vakcine Fajzer, a kontingent od 1,8 miliona doza stiže kroz mehanizam COVAKS tokom sledeće godine. Srbija pregovara i sa drugim proizvođačima, uključujući Rusiju i Kinu, čije se vakcine takođe očekuju uskoro.

Premijerka Brnabić rekla je da se u januaru očekuje milion doza vakcina protiv koronavirusa iz različitih izvora.

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, masovna vakcinacija mogla bi početi već sredinom januara. Za sada će dostupne doze dobiti štićenici domova za negu starijih od 70 godina.

Neizvesnost negde drugde

U međuvremenu, u susednoj Bosni i Hercegovini tačan datum kada će stići prve količine vakcine nije poznat, ali prema državnom ministarstvu civilnih poslova, prvi kvartal 2021. godine je realan datum.

Slično je i u Crnoj Gori, gde se očekuje da će prve doze u okviru programa COVAKS stići do aprila. U Albaniji se očekuje da prve doze stignu u januaru ili početkom februara. Poput Srbije, Albanija takođe pokušava da dobije vakcine iz više izvora.

Zvaničnici na Kosovu izjavili su da se očekuje da prve vakcine stignu do marta, iako su neki srpski stanovnici severnih kosovskih opština primili vakcinu iz srpskog kontingenta Fajzer, što je naljutilo vladu u Prištini.

Potez – koji ima sposobnost da izazove novi diplomatski spor – kritikovali su kosovski premijer Avdulah Hoti i Varheji, koji su izrazili „zabrinutost“.

Bez obzira na to, predsednik Vučić je sugerisao da Srbija i dalje planira da ponudi više doza Kosovu, uključujući i stanovnike nesrpske nacionalnosti.

Severna Makedonija će primiti vakcinu istovremeno kad i EU, ovog puta zahvaljujući Bugarskoj. Bugarska vlada obavezala se da će donirati deo pošiljki vakcina koje je kupila direktno od proizvođača.

Za sada na Zapadnom Balkanu ne planiraju da vakcine postanu obavezne, ali one će se besplatno pružiti onima koji se odluče za njih, navodi se na kraju teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar