Foto:REUTERS/Marko Djurica

Evropska komisija usvojila je paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) da pomogne finansiranje pristupa partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv Kovida 19 koje su nabavile zemlje članice Evropske unije, sapoštila EU info mreža.

Danas je Evropska komisija usvojila paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) da pomogne finansiranju pristupa partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv Kovida 19 koje su nabavile zemlje članice EU. Komesar za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji je izjavio:

„Tokom pandemije EU je pokazala da se odnosi prema Zapadnom Balkanu kao privilegovanom partneru. I dalje ćemo nastaviti u tom duhu i u slučaju vakcina, preduzimajući korake koji će omogućiti brzi i rani početak vakcinacije za najkritičnije zaposlene i najugroženije grupe u regionu. Brza vakcinacija će biti odlučujuća za završetak pandemije i započinjanje društveno-privrednog oporavka Zapadnog Balkana.“

Pročitajte još...

Paket će se rasporediti u vidu grantova tj. bespovratne pomoći koja će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i opreme neophodne za vakcinaciju. Omogući će da Zapadni Balkan nabavi broj vakcina iz Ugovora EU o prečoj nabavci sa šest proizvođača, tako što će pojedinačne zemlje članice EU podeliti deo svojih unapred dodeljenih doza.

Dok EU nastavlja da podržava Kovaks (COVAX) inicijativu, svetski program koji obezbeđuje pravičan i univerzalan pristup vakcinama protiv Kovida 19 i kom su pristupili i svi partneri sa Zapadnog Balkana, očekuje se da će isporuka vakcina u okviru ove šeme početi kasnije nego vakcinacija u EU. Stoga pristup određenom broju doza iz ugovora o nabavci EU će omogućiti regionu da započne vakcinaciju paralelno sa zemljama članicama EU.

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe pomažu regionu u finalizaciji strategija za vakcinaciju u skladu sa preporukama Komisije koje će osigurati odgovarajuću pripremu vakcinacije i nesmetano administriranje vakcina. EU takođe finansira projekat sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) koji će pomoći u upravljanju logistikom i isporukom vakcina.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare