Foto:EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Vlada Kosova je saopštila da vakcine protiv COVID-19 koje su podeljene gradjanima u severnim opštinama "nisu dopremljene na zakonit način", pozivajući se na informacije Carine i Granične policije Kosova.

„Ako su ove vakcine na Kosovo ušle nelegalnim kanalima, onda će kosovske institucije preduzeti potrebne zakonske mere protiv osoba uključenih u ovu ilegalnu aktivnost, šverc lekova“, navodi se u saopštenju.

Takodje se ističe da Priština nije imala zvaničnu komunikaciju sa Beogradom u vezi sa tim pitanjem, niti direktno preko kancelarija za vezu, niti uz posredovanje medjunarodne zajednice.

„Svaki medicinski proizvod koji uđe na Kosovo podleže propisima o uvozu, bilo da se radi o donaciji ili redovnom uvozu… (neophodna) je dozvola za stavljanje u promet, izdata od strane Kosovske agencije za medicinske proizvode i opremu. Ako se proizvod (nema sve papire), smatra se nelegalnim i nadležni organi preduzimaju odgovarajuće pravne radnje“, kaže se u saopštenju.

Vakcinacija protiv korona virusa počela je i na severu Kosova, izjavio je 25. decembra predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Vakcinacija je počela u Leposaviću i stiže danas u Kosovsku Mitrovicu. To je za starije od 75 godina, prvo njih da zaštitimo, pa onda sve druge“, rekao je Vučić na vojnom aerodromu Batajnica kod Beograda tokom dočeka medicinske pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) za Srbiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar