vakcina protiv korone
Foto:REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Evropska komisija (EK) zalaže se da se višak vakcina protiv koronavirusa, nabavljen za zemlje članice Evropske unije (EU), podeli sa zemljama Zapadnog Balkana, ali za sada se ne zna kada bi to bilo izvodljivo.

Portparol EK Erik Mamer je, povodom zainteresovanosti medija za to kada bi „evropski višak vakcina“ mogao da bude dostupan zemljama Zapadnog Balkana, poručio da trenutnoo postoji dosta nepoznanica u vezi s datumom i tempom kojim će vakcine biti dostupne.

Pročitajte još:

„Naša jasna namera je da ohrabrimo zemlje članice da višak vakcina podele sa zemljama Zapadnog Balkana i drugim susedima i da se to ogranizuje u jednom evropskom procesu“, kazao je Mamer.

Mamer podseća na izjavu predsednice EK Ursule fon der Lajen, koja je poručila da će se na nivou EU „koordinisati donacije vakcina iz zemalja članica Zapadnog Balkana“ i dodao da se detalji tek razrađuju.

Mamer napominje da će vakcine koje će biti prosleđene na Zapadnom Balkanu biti „iste kao i one koje se će se koristiti u EU“.

EK je sklopila šest ugovora sa farmaceutskim kompanijama čime je obezbeđeno preko 1,3 milijarde doza vakcina protiv Kovid19.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare