Vakcinacija studenata Kragujevac
Vakcinacija studenata u Kragujevcu. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Oko 40 odsto punoletnih građana Srbije je vakcinisano. Najstariji su skoro potpuno zaštićeni, poručuju nadležni. Time su životi spaseni, a odgovornost za povratak u normalu, prema njihovim rečima, sada je na mladima.

Ako ste zaboravili kako se ponašati na koncertu, priliku da se podsetite imaćete već za mesec dana. Ali pod jednim uslovom – da je više od polovine građana Srbije vakcinisano. Korona je na kolenima, a poslednji udarac treba da joj zadaju mladi, poručuje država, a prenosi N1. 

„Nemoj da dozvolite da vam korona uzme ni jedan dan više normalnog života. Uzmite stvar u svoje ruke“, poručuje državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

Stvar u svoje ruke uzelo je samo 12 odsto mladih. To znači da je tek svaka deseta osoba između 18 i 30 godina primila vakcinu. Jedan od razloga – širenje neistina da vakcine utiču na plodnost.

„Nijedna vakcina o kojoj govorimo, nijedna vakcina koju u ovom trenutku dajemo, ne može ni na koji način da ošteti ili utiče na reporduktivno zdravlje mladih“, rekla je epidemiološkinja Mila Paunić.

 

vakcina; vakcinacija
Foto: EPA-EFE/Attila Balazs

Jedino što šteti jesu nejasne poruke koje mlade zbunjuju, trvdi doktorka.

„Mladi nisu krivi niti mogu da budu krivi, niti mogu da nose sami odgovornost. Odgovornost nosimo mi stariji, koji ih učimo, radimo sa njima, koji smo dužni da na njih prenesmo sve što treba da prenesemo“, dodala je Paunić.

Da odgovornost nije na mladima, već na državi i sistemu, upozoravaju i sociolozi. Navode – društvo je propustilo priliku da mlade nauči šta znači solidarnost.

„Mi smo učeni da se okrećemo sebi, da se od kolektivizma okrećemo individulizmu. I to ne može da ne dođe na naplatu. Kao što nam je došlo na naplatu budžetski rezovi, neulaganje u zdravsteni sistem, tako nam je došlo na naplatu i ovo neulaganje u obrazovni sistem i sistematsko nebavljenje mladima“, smatra sociološkinja Jana Šarić.

Na naplatu je došlo i to što država mladima nije na vreme objasnila koja je njihova uloga u borbi protiv virusa, a sada ih poziva na odgovornost, objašnjavaju sociolozi. Kako bi štetu umanjila država je od juče pokrenula kampanju za vakcinaciju mladih.

„U njihovim rukama je ključ da li ćemo postići kolektivni imunitet i da li ćemo moći da se vratimo normalnom životu“, kaže premijerka Ana Brnabić.

Prvi korak ka normalnom životu mogao bi da bude načinjen 21. juna, a da bi se do tada što veći broj mladih vakcinisao u kampanju su se uključili i najveći srpski festivali.

„Mi ne govorimo mladima da treba da se vakcinišu zbog festivala. Mladi pre svega treba da se vakcinišu zbog sebe, da zaštite sebe, svoje bližnje, ljude oko sebe i negde smo se osetili pozvanim da im približimo ovu temu, jer vidimo da vlada veliko nepoverenje među mladim ljudima“, rekla je direktorka Love festa Zlatana Pavlović.

Koliko je cilj i povratak na festivale blizu pokazuje brojač datih doza. On kaže – još šest odsto građana treba da primi vakcinu kako bismo ponovo, uz muziku, svi bili zajedno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare