Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Više od 65.000 građana potpisalo je peticiju kojom se traži referendum o mogućoj gradnji na Makišu i Košutnjaku u Beogradu, saopštilo je Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ).

Peticija UZUZ i inicijative Kreni-Promeni pod nazivom „Referendum za Makiš i Košutnjak“ poziva na referendum na kojem bi građani, nakon javne rasprave uz stručnjake, zauzeli stav o posledicama moguće gradnje na tim javnim dobrima.

Košutnjak, poput pluća Beograda, ima ogroman uticaj na kvalitet vazduha, dok je Makiš izvor vode, gde bi gradnja ugrozila vodosnabdevanje čitavog grada, ocenjuje UZUZ.

„Budući da postoje očite tenzije oko potencijalne gradnje, kao i da vladini službenici svaku svoju odluku opravdavaju podrškom građana na izborima, verujemo da bi odluku o najvažnijim pitanjima bilo najlogičnije staviti na test putem referenduma“, poručuju u toj organizaciji.

Smatraju da, bez obzira na izborni rezultat, političke stranke nemaju pravo da isključe građane iz procesa odlučivanja, jer su pedstavnici političkih partija u nacionalnom ili lokalnom parlamentu „samo predstavnici i privremeni posrednici naroda“.

„Ako su uvereni u ispravnost svojih odluka, ne treba da se boje volje naroda na referendumu“, zaključuju u UZUZ.

Komentari

Svi komentari (0)