Foto:Google maps

Kakva je sudbina Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi nakon što je Ministarstvo privrede objavilo nameru da tu instituciju stavi na prodaju? Iako zvanično nema detaljnih informacija o procesu privatizacije i razlozima za prodaju, deo političke opozicije upozorava da bi "Černi" mogao da ode u ruke kompanije Milenijum tim, koja je bliska predstavnicima vlasti. Za opoziciju, to je način da se struka stavi pod kontrolu i olakša izgradnja na Makiškom polju u blizini izvora pijaće vode.

Institut za vodoprivredu Jaroslav Černi, iako jedinstvena naučno-istraživačka institucija u oblasti voda, mogao bi uskoro da umesto države dobije novog vlasnika.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva privrede objavljena je namera Vlade da se u 2021. „Černi“, koji ima strateški značaj za vodoprivredu u regionu, privatizuje. Zašto? Odgovora na pitanja N1 iz Instituta nema, ali zato predsednica Vlade daje obećanje da će sve biti transparentno.

„Ako dođe do privatizacije, biće u potpunosti transparentna, kao i sve privatizacije koje smo radili dok smo mi na vlasti, tu nema nikakve potrebe da brinete. Ako ima zainteresovanih, svi su dobrodošli. Nama je, kao državi, najbolje da imamo mnogo zainteresovanih – onda postignemo bolju cenu“, kaže premijerka Ana Brnabić.

Sam Institut okuplja više od 17 doktora nauka i 136 visokoobrazovanih stručnjaka, a njihovo mišljenje bilo je neophodno i pri izradi plana urbanizacije Makiškog polja u široj zoni vodoizvorišta.

Iako je deo stručne javnosti tvrdio da bi gradnjom na Makišu bilo ugroženo vodosnabdevanje, iz Instituta stiglo je uveravanje da „nema razloga za zabrinutost“.

Staviti „Černi“ pod kontrolu i ugušiti stručno mišljenje cilj je, veruju u Narodnoj stranci, privatizacije. Još je spornije, kažu, kome bi Instutut mogao da bude prodat. Prema njihovim saznanjima, među potencijalnim kupcima je kompanija Milenijum tim Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka.

„Milenijum tim je firma koja je zastupljena u procesu izgradnje projekta ‘Beograd na vodi’, ali prema nekim našim informacijama i u projektu izgradnje metroa na Makiškom polju, odnosno svih tih građevinskih objekata koji će tamo biti građeni. U ovoj sadašnjoj strukturi kapitala (Instituta) država je vlasnik sa 92 odsto, osam posto su manjinski akcionari – ako bi se taj Institut privatizovao, još od nekog ko je umešan u projekat – samim tim bi cela procedura bila lakša“, navodi Miloš Pavlović iz Narodne stranke.

Kompanija Milenijum tim već je poznata javnosti. Povezivana je sa slučajem rušenja u Hercegovačkoj ulici, ali je ta firma – inače angažovana na najvrednijim državnim projektima – prema pisanju KRIK-a, ustupila i automobil marke Audi, kao i stan bratu ministra finansija, Predragu Malom.

„Ovaj Institut, kao i druge neke nezavisne institucije, su davale negativna mišljenja o projektima koji jasno krše javni interes i mislim da je ovo samo nastavak toga da žele da stave pod totalnu kontrolu sve, da izbegnu da postoji i najmanja nekakva klica institucionalnog otpora, a privatizacijom jednom ovakvog Instituta to bi bilo i završeno“, ubeđen je Dobrica Veselinović iz inicijative „Ne davimo Beograd“.

„To treba da bude i predmet interesovanja, pa čak i Tužilaštva povodom objava koje smo imali prilike da čitamo i u medijima o poklonu koji je ta firma dala bratu bivšeg gradonačelika. A pitanje je da li država uopšte treba da prodaje to preduzeće – pa kome god! Pitanje je da li bi takav Institut trebalo da bude kao preduzeće na tržištu ili bi zbog vršenja nekih poslova od opšteg interesa trebalo da ostane u državnom vlasništvu“, ističe Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Sudbina Instituta „Černi“ neizvesna je koliko i sudbina najvećeg vodoizvorišta u Beogradu. Iako je strateški važan – prodaja Instituta mogla bi da, prema rečima premijerke, donese dobru zaradu državi. Dobra zarada će biti siguran plen i onima koji na Makišu, tik pored izvora pijaće vode, budu gradili.