Predstavnik grupe građana "Bitka za Košutnjak" Dejan Jovanović izjavio je danas da su upućena pisma kompanijama Pauerčajna i Alstom, koje bi trebalo da budu uključene u izgradnju metroa, upozirili ih na probleme u vezi sa tim projektom i pozvali ih da ne rade ono što je zakonom zabranjeno i u njihovim državama.

„Poštujte živote naših građana, kao što verujemo da poštujete živote vaših sunarodnika. Apelujemo na vašu kompaniju da poštuje stroge ekološke zakone Srbije i ne potpisuje protokol o saradnji“, navodi se u pismu koje je upućeno i ambasadama Francuske i Kine.

U pismu se navodi da je izgradnja prve linije metroa od Makiškog polja isključivo politička odluka koja je sprovedena netransparentno i nedemokratski, uz kršenje pravila Skupštine Beograda. Upozorili su ih da se depo i prva linija metroa nalaze na području glavnog vodoizvorišta Beograda i da je lokacija određena sa nizom zakonskih propusta, te da Beogradu preti ekološka katastrofa ako se počne sa gradnjom. „Posledice mogu biti zastrašujuće: nedostatak pijaće vode, kvalitet vode, ugrožavanje vodosnabdevanja i slično“, navodi se u pismu koje je podeljeno medijima. Pismo su podržali i Narodna stranka, Pokret Slobodna Srbija, Pokret Dveri, Pokret Oslobođenje i Građanska platforma, a njihovi predstavnici na konferenciji za novinare su istakli da se niko ne protivi izgradnji metroa, već tome gde bi trebalo da se gradi prva linija i ugrožavanju javnog interesa. Marina Lipovac Tanasković iz Narodne stranke rekla je da je odbačen stari projekat izgradnje metroa i da su tako zanemarene potrebe ljudi koji žive na Voždovcu, Rakovici i Petlovom Brdu, već je plan promenjen da prva linija bude na Makiškom polju gde niko ne živi. „Sve ovo se radi da bi se prva i druga linija metroa ukrstile kod Beograda na vodi“, rekla je Lipovac Tanasković i istakla da je reč o političkoj odluci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar