Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs/TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/Shutterstock/Privatna arhiva

Marko Stojanović (30) iz Svilajnca preminuo je pre tri nedelje, posle komplikacija tokom kolonoskopskog pregleda u Opštoj bolnici Ćuprija, ali još uvek nije poznat tačan uzrok njegove smrti. Nova.rs saznaje da izveštaj sa obdukcije nije dostavljen nadležnom tužilaštvu, pa Markova porodica ne zna šta je u svim lekarskim postupcima bilo kobno po život ovog mladog čoveka i oca dvoje dece.

Istragu o smrti Marka Stojanovića vodi tužilaštvo u Jagodini, a kako naš portal saznaje, ta institucija očekivala je izveštaj sa obdukcije u sredu 16. novembra. Međutim, izveštaj nije dostavljen u najavljenom terminu, a kako smo saznali, dokumentacija, koja bi trebalo zvanično da potvrdi tačan uzrok Markove smrti, biće dostavljena tokom naredne nedelje.

Markova porodica, prema savetu advokata, za sada ne želi da izlazi u javnost, niti da komentariše odugovlačenje celog postupka, sve dok ne budu imali zvanične informacije, saznaje Nova.rs od izvora bliskog porodici.

Marko Stojanović, preminuo je 29. oktobra u Kliničkom centru u Beogradu, a njegovo telo je posle smrti poslato na Institut za sudsku medicinu.

Ranije su za naš portal iz tog Instituta izjavili, da je ceo slučaj „veoma osetljiv i komplikovan“, te da će obdukcioni nalaz biti gotov tek po dobijanju komplene dokumentacije iz bolnice, protokola lečenja, kao i izveštaja inspekcije.

„Ovo je vrlo delikatno i potrebno je detaljno sve ispitati, a to će potrajati, niko ne može da zna koliko dugo“, rekao je tada za Nova.rs dr Slobodan Nikolić sa Instituta za sudsku medicinu.

Marko Stojanović Foto:Privatna arhiva

Da podsetimo, za Markovu porodicu pakao je počeo 24. oktobra, kada je otišao u ćuprijsku bolnicu na kolonskopski pregled. Tada su mu, prema tvrdnjama supruge Nikoline, lekari probušili creva, nakon čega je usledila hitna operacija.

Jedna za drugom nizale su se komplikacije, probušeno mu je plućno krilo, a posle hitne hirurške intervencije lekari nisu mogli da ga probude iz anestezije. Zbog ozbiljnosti zdravstvenog stanja prebačen je u Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu, a zatim i u Beograd. Marko je pet dana bio u komi, a preminuo je u noći između 28. i 29. oktobra.

Inspekcija kontrolisala rad bolnice u Ćupriji

U opštoj bolnici u Ćupriji urađena je vanredna unutrašnja kontrola kvaliteta rada, kao i spoljašnji nadzor zdravstvene inspekcije, koji je naložila nova ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Nedugo posle obavljenog inspekcijskog nadzora, ministarka Grujičić je gostujući na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom, izjavila da se komplikacije prilikom kolonoskopije dešavaju svuda u svetu, pa  i kod nas, te da su lekari u Ćupriji, kako je rekla „uradili sve kako treba“.

Danica Grujičić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

„Ako pogledate papire, oni su ljudi uradili sve kako treba. Prvo, to je komplikacija koja je opisana. E, sad, da li je doktor objasnio njima da to može da se desi. To se izutzetno retko dešava, ali se dešava. To se dešavalo u Njujorku i u Vašingtonu, Moskvi, Oslu. Oni su primetili, odmah zvali hirurga, odmah urađen skener, odmah otišao na operaciju. E, sad, gde je bio problem, zašto se nije probudio na očekivani način posle operacije, šta se tu dešavalo, videćemo rezultate sudske obdukcije, ali, generalno su zaista sve uradili kako treba“, rekla je ministarka Grujičić gostujući u jutarnjem programu jedne televizije.

Šta je sa lekarima koji su lečili Marka?

Direktor opšte bolnice u Ćupriji dr Slobodan Gajić je samo nekoliko dana posle Markove smrti za Nova.rs izjavio da su lekari koji su učestvovali u lečenju nesrećnog mladića „i dalje na svojim radnim mestima“.

„Ne možemo ljude udaljiti sa posla dok ne budemo imali rezultate istrage koji pokazuju da su krivi za smrt pacijenta. Urađen je takođe unutrašnji stručni nadzor, a kada budemo imali sve izveštaje i nalaz obdukcije, preduzećemo određene mere u dogovoru sa nadležnim organima“, izjavio je direktor Gajić za Nova.rs 2. novembra.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rsMeđutim, dve nedelje kasnije, obratili smo se bolnici sa istim pitanjem, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nikakv odgovor.

Marko Stojanović sahranjen je 2. novembra na gradskom groblju u Svilajncu, a iza njega je ostalo dvoje dece, ćerka (10), petnaestomesečni sin, supruga, roditelji i stariji brat.BONUS VIDEO: dr Katarina Bajec o užasnoj smrti Marka Stojanovića – Veoma je retka perforacija creva prilikom kolonoskopije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare