Marko Stojanović sa porodicom Foto: Privatna arhiva

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izjavila je danas da je inspekcija Ministarstva zdravlja bila već u ponedeljak u bolnici u Ćupriji povodom smrti Marka Stojanovića (30) iz Svilajnca koje preminuo nakon komplikacija koje su počele kolonoskopskim pregledom u toj ustanovi, i da je utvrđeno da je komplikacija odmah zbrinuta, a da će sada biti sastavljena nezavisna stručna komisija za vanredni spoljni nadzor.

„Inspekcija može da da svoje mišljenje na osnovu onoga što vidi u medicinskoj dokumentaciji. Komplikacija koja se desila tokom kolonoskopije odmah je ustanovljena. Pacijent je pripremljen za operaciju, urađen je skener trbuha i on je operisan. I taj problem je zbrinut. Odakle ostale komplikacije, to će morati da kaže vanredni spoljašnji stručni nadzor“, izjavila je prof. Grujičić posle otvaranja kongresa Evropskog udruženja za gornji digestivni sistem u Beogradu.

Ona je dodala da je i kao neko ko je predsednik Republičke stručne komisije za neurohirurgiju uvek insistirala na tome da se napravi spoljašnji stručni nadzor, da dođu ljudi koji nisu učestvovali u lečenju, prenosi Kurir.

„Znači da dođe neko ko nije ni iz Kliničkog centra Srbije (gde je Stojanović umro, prim, nov.), ni iz Kragujevca (gde je prebačen iz Ćuprije, a odakle je potom transportovan u Beograd), ni iz Ćuprije i da da svoje objektivno mišljenje. I takvu ćemo komisiju formirati. Inspekcija radi na tome, oni će najverovatnije sledeće nedelje otići u Ćupriju. Insistirala sam da odu i u Kragujevac i u Klinički centar Srbije pa da imamo potpunu sliku šta se dešavalo. Ali, prema prvim saznanjima urađeno je zaista sve kad je primećena komplikacija da se tom mladom čoveku pomogne. Takve stvari se, nažalost, u medicini dešavaju. To je komplikacija koja je opisana. Videćemo šta će biti dalje, sačekaćemo mišljenje stručnih ljudi, U sastavu komisije biće anesteziolog, opšti hirurg i gastroenterolog“, navela je prof. Grujičić i dodala:

„To je velika tragedija i izražavam saučešće porodici.“

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo, Marko Stojanović je 24. oktobra otišao na kolonoskopski pregled koji se iskomplikovao u bolnici u Ćupriji, a potom je prebačen u UKC Kragujevac, da bi pet dana kasnije preminuo u Urgentnom centru u Beogradu.

BONUS VIDEO Dejan Žujović o Dani Grujičić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare