Marko Stojanović i bolnica u Ćupriji Foto:Privatna arhiva/Aleksandra Petrović/Nova.rs

U toku je nadzor zdravstvene inspekcije u Opštoj bolnici u Ćupriji zbog smrti tridesetogodišnjeg Marka Stojanovića koji je preminuo od komplikacija nastalih nakon kolonoskopije. Porodica tvrdi da je tokom pregleda Marku probijeno debelo crevo, da je morao hitno na operaciju, ali da se iz anestezije nije probudio. Prebačen je najpre u UKC Kragijevac, a zatim u Urgentni centar UKCS, ali mu, nažalost, nije bilo spasa.

U Opštoj bolnici u Ćupriji nisu bili raspoloženi da odgovaraju na novinarska pitanja. U kratkoj pisanoj izjavi za Euronews Srbija dr Slobodan Gajić, direktor OB Ćuprija rekao je da je u toku inspekcijski nadzor u toj ustanovi.

„U OB Ćuprija je započet inspekcijski nadzor od strane inspektora Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja RS, povodom komplikacija tokom kolonoskopije i nažalost, tragične smrti pacijenta M.S. Trenutno očekujemo dalje naloge Sektora za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja RS“, kaže Gajić u pisanoj izjavi.

Šta se zapravo dogodilo?

Mladić je prošlog ponedeljka (24. oktobra) u Opštoj bolnici u Ćupriji podvrgnut kolonoskopskom pregledu, a zbog nastalih komplikacija, prebačen je u Klinički centar u Kragujevcu, a potom i u UKC Srbije.

„Marko je u ponedeljak otišao na kolonoskopiju, jer je u poslednje tri godine imao nadutost stomaka i česte stolice. Pregled je urađen u Opštoj bolnici u Ćupriji. Nakon zahvata izašao je lekar i mom svekru rekao da su imali mali problem, da su mu probušeno debelo i tanko crevo“, ispričala je Markova supruga Nikolina Antić u razgovoru za Euronews Srbija.

Ona je navela da je hitno prebačen u hiruršku salu gde je operisan, ali da nakon intervencije nisu mogli da ga probude iz anestezije. Uveden je u veštačku komu, kako ne bi trpeo jake bolove i hitno prebačen u KC Kragujevac. Od Ćuprije do Kragujevca dva puta je reanimiran. Tu su, kako tvrdi, primetili da ima otekline na vratu, kao i da su mu „najverovatnije tokom intubiranja povređeni jednjak i plućno krilo“.

Marko je iz Kragujevca u teškom stanju transportovan u Urgentni centar u Beogradu, gde su se lekari borili za njegov život, ali je preminuo u noći između petka i subote (28. na 29. oktobar). Porodica još čeka rezultate obdukcije, a nakon toga će se konsultovati sa advokatom da li će pokrenuti tužbu protiv bolnice i lekara.

„Nekažnjeno neće proći sigurno. To je naša obaveza prema Marku, ali i svim budućim pacijentima da se nešto slično ne ponovi“, kaže Nikolina.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić najavila je inspekcijski nadzor u bolnici u Ćupriji, ali i da će lično pratiti ceo slučaj.

„Sve se mora ispitati do kraja, ništa neće biti prepušteno slučaju“, rekla je Grujičić.

Kolonoskopija standard za dijagnozu brojnih bolesti

Gastroenterolog Srđan Marković iz KBC Zvezdara za Euronews Srbija kaže da je kolonoskopija jedan od težih pregleda u medicini. To je pregled debelog creva prilikom kojeg se uvodi sonda u analni otvor i pregleda celo debelo crevo. Može da se uradi sa anestezijom ili bez anestezije, zavisno od mogućnosti i od dogovora pacijenta sa gastroenterologom.

„Kolonoskopija jeste invazivna metoda, ali bez nje ne može da se uspostavi dijagnoza mnogih bolesti. Ona je zlatni standard za postavljanje dijagnoze svih problema na debelom crevu – polipa, karcinoma, Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa. To je jedini način da se dijagnostikuje patologija, uzme isečak. Indikacije za kolonoskopiju su veoma široke, a postavlja je gastroenterolog“, kaže Marković.

Navodi da se komplikacije tokom kolonoskopije dešavaju, ali da je pucanje debelog creva veoma retka komplikacija i da se dešava kod jednog na više od 1.000 pregledanih pacijenata.

„Da li će se desiti ili ne, to niko ne može da garantuje, ali obično je vrlo retko. Rizik od perforacije se povećava ako se nađe i skida polip. Vrlo retko se završava letalno, kao u ovom slučaju u Ćupriji. Obično, ako se to desi, pacijent odmah ide u operacionu salu, kod hirurga na hitan prijem i brzom reakcijom se to zatvori“, istakao je on.

Tokom pregleda se nekada može desiti i pucanje nekog proširenja koje postoji na debelom crevu, odnosno gde je zid creva najtanji, dodaje Marković.

„Nekada ne znate na koju ćete promenu naići unutra. Možda debelo crevo već pati iz nekog razloga, pa tokom pregleda, kada se uduva vazduh koji je neophodan, na mestu gde postoji neko suženje, dođe do perforacije. Međutim, to je vrlo retko. Češće se dešava pucanje kada se tokom kolonoskopije skida polip“, naveo je Marković.

Pojašnjava da se kolonoskopije zapravo dele na dijagnostičke i terapijske. Dijagnostičke se rade da bi se postavila dijagnoza – polipi, karcinomi, upale u smislu Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa…

„Prilikom dijagnostičke metode uzimaju se isečci, mogu da se uzmu isečci karcinoma da se vidi koji je tip karcinoma, jer je hirurgu to neophodno za operaciju“, naveo je on.

Što se tiče terapijske kolonoskopije ona se radi da bi se uklonili polipi, a nekada ovakve kolonoskopije mogu da se rade i kako bi se zaustavilo krvarenje.

BONUS VIDEO Katarina Bajec o užasnoj sudbini Marka Stojanovića: Veoma je retka perforacija creva tokom kolonoskopije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar