Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa završio je današnje zasedanje, nakon čega je počelo obraćanje javnosti članova tog tela. Premijerka Vlade Ana Brnabić je na konferenciji za novinare rekla i da se Srbija priprema za uvođenje kovid sertifikata.

Novinarima se obratila premijerka Ana Brnabić, koja je rekla da se epidemiološka situacija dodatno usložnjava, i dodala da je  vakcinacija jedini odgovor na pandemiju.

„Mi trenutno u Srbiji imamo 2.821.060 vakcinisanih građana, makar prvom dozom. Revakcinisano je 2.770.594 osoba, što je 50,1 odsto punoletne populacije. Trećom dozom je vakcinisano 318.858 građana, otprilike šest odsto“, rekla je premijerka, i navela da je trenutno najmanji procenat imunizovanog stanovništva u Tutinu, dok je najbolji u centralnim beogradskim opštinama.

Istakla je da Srbija poseduje dovoljno PCR testova.

„Kada su vakcine stigle u našu zemlju, čitava borba protiv koronavirusa se menja. Država je otvorila tri nove bolnice, sa najboljom mogućom opremom. Naše je da obezbedimo i da lekari i medicinski sektor imaju najbolju moguću opremu, i da građani koji su hospitalizovani imaju najbolju negu. Drastično smo povećali kapacitete ležajeva u bolnicama i laboratorijskih testiranja“, rekla je ona.

Istakla je da je Srbija nabavila sve neophodne lekove.

„Nabavljali smo sve lekove, kako su se pojavljivali i preporučeni od strane SZO, koliko god da su koštali, mi smo ih nabavljali i kupovali. Obezbedili da građani imaju te lekove. Da li je terapija bila 2.000 evra po pacijentu, ništa se nije dovodili u pitanje, uvek smo nabavljali lekove. Bili smo druga država u Evropi koja je nabavila vakcinu. Nabavili smo čak četiri vrste vakcina do sada, uskoro dolazi i peta – moderna. Napravili smo sistem prijave za vakcinu takav da je građanima bilo omogućeno da se registruju od kuće preko telefona ili kompjutera“, istakla je ona, i dodala da su napravili i to da država građane podseti kada da se revakcinišu.

Pročitajte još:

Brnabić je izjavila da je Srbija organizovala čak i proizvodnju vakcina.

„To je ono što je bio posao države, i mi smo ga uradili najbolje na svetu“, rekla je ona.

Premijerka Srbije istakla je da je neophodna individualna odgovornost, kao i odgovornost prema društvu, te da država ne može da uradi sve umesto svojih građana.

„Bez vakcinacije, nećemo pobediti ovaj virus. Jednu šansu smo propustili, mogli smo danas da živimo normalno. Kada pričamo o merama, to su mere – vakcinišite se ljudi. Toliko smo života izgubili, a trebalo je samo da se vakcinišu. Ja ne znam više šta da kažem. Ne postoji ništa više što država treba da uradi, niti što je posao države. Tu je mnogo pomogao Krizni štab. I danas kada neki kritikuju članove tog tela, ja da vam kažem – oni su bili na prvoj liniji borbe sa koronom, bez ikakve nadoknade“, rekla je ona.

Uvođenje kovid sertifikata i pojačane inspekcije

Brnabić je na konferenciji za novinare rekla i da se Srbija „priprema za uvođenje kovid sertifikata“ i podsetila na sve mere koje su na snazi, a koje se ne poštuju – nošenje maski u prevozu, pravila oko okupljanja..

„Sve te mere su na snazi, one nisu ukidane. Sada će inspekcije malo više da rade na terenu. Pripremamo se za uvođenje kovid sertifikata, ukoliko bude bilo potrebno. Konačnu odluku ćemo doneti za nekoliko dana. Kancelarija za informacione tehnologije se savetuje sa inspekcijama i ugostiteljima, kako bi svi znali kako da primenjuju te mere ako budu uvedene. Ukoliko budu implementirani, ti kovid sertifikati će ispoštovati Ustav i zakone, i biće korišćeni na mestima gde nije potrebno da ljudi borave, a veliki je rizik od zaražavanja, poput noćnih klubova i restorana“, rekla je ona.

beograd noću, kafići ponovo rade
Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ona je izjavila da će oni biti implementirani na mestima na kojima je visok stepen zaražavanja, poput kafića.

Istakla je i da će građani od 15. septembra moći da se elektronski prijave za vakcinu protiv sezonskog gripa.

„Deca su najbezbednija u školama“

Brnabić je navela i da je njena molba da deca što duže idu u škole.

„Škole.. Deca su najbezbednija u škola, to pokazuju sva istraživanja, sve svetske preporuke. Moja molba je bila da medicinski deo Kriznog štaba, sa Batutom i Ministarstvom prosvete, pogleda sve protokole, i da deca što duže moguće idu u škole. Deca su najbezbednija u školama. Ukoliko je moguće da promenimo onaj protokol gde ako je kod 10 odsto potvrđeno da imaju kovid, da automatski prelaze na kombinovanu ili onlajn nastavu“, rekla je premijerka.

BONUS video: Anketa o vakcinama

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare