Foto: Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na RTS sinoć je najavio da će u okviru pooštravanja mera za suzbijanje koronavirusa biti zatvoreni i svi studentski domovi u Beogradu. Ova vest izazvala je ogorčenje studentata iz svih domova u Beogradu, koji su zbog toga izašli na ulice i krenuli ka Skupštini Srbije. Nešto pre ponoći tamo ih se okupilo nekoliko hiljada, od kojih su pojedini, najuporniji ostali i dalje.

Okupljanje studenta krenulo je još u Studentskom gradu, za vreme emisije u kojoj je Vučič gostovao i saopštio nove mere, a budući akademci izrazili su nezadovoljstvo zbog odluke da se studenstki domovi zatvore. Oni su zatražili da ona bude poništena.

Novobeogradskim kolegama ubrzo su se priključili i studenti iz ostalih domova sa – Zvezdare, Karaburme, Voždovca i iz Bulevara kralja Aleksandra.

Većina njih je odmah krenula u blokadu ulica, a zatim i u protestnu šetnju do parlamenta.

Protest studenata mogli ste da pratite uživo na našoj Fejsbuk stranici:

 

1.11 – Okupljeni studenti ispred parlamenta skandiraju „izdali ste studente“.

1.08 – Studenti su pozvali sutra na novo okupljanje u 10 časova ispred Filozofskog fakulteta.

1.00 – Studenti ispred Skupštine navode da ne nameravaju da se raziđu sve dok se ministar Mladen Šarcević ne pojavi, skandirajući mu „Šarcevicu, javi se“,

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

00.58 – Okupljeni studenti i dalje uzvikuju „Ne damo rokove“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

00.45 – Studenti poručili: „Ako nas ne ubije korona, ubiće nas ovaj sistem“

00.38„Ja sam čovek u godinama, očigledno da sam zaspao“, rekao je ministar na početku razgovora za Nova.rs, kada smo ga upitali, da li će se obratiti studentima ispred Narodne skupštine.

“Ja ću ujutru dati saopštenje zato što je došlo do pogrešnog tumačenja stava koji je dat još u ponedeljak od studentske poliklinike, tako da je to bila najava”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

00.24 – Okupljeni studenti počeli su da pevaju pesmu Vidovdan.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

00.12 – Studenti se i dalje ne razilaze. Veći broj je i dalje okupljen ispred Narodne skupštine.

00.04 – Okupljeni studenti i dalje čekaju da li ispred Skupštine da se pojavi ministar prosvete Mladen Šarčević.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

23.55Za sutra u 10 časova zakazan je veliku studentski protest na Studentskom trgu u Beogradu. Organizatori pozivaju sve studente i profesore da im se pridruže kako bi zajedno izrazili nezadovoljstvo povodom najavljenih mera, koje utiču direktno na položaj studenata.

Foto: Facebook
Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

Organizatori pozivaju sve učesnike da obavezno ponesu maske i poštuju razdaljinu od dva metra, a ko ima simptome koronavirusa ne treba da dolazi, nagalsili su. Planirano je da studenti zajedno prošetaju do Vlade Srbije, gde će protestovati dok se odluka predsednika Vučića o zatvaranju domova ne preinači.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

23.48 – Studenti okupljeni ispred Skupštine večeras su pozvali ministra prosvete Mladena Šarčevića da se pojavi pred njima, i da studentima koji su oboleli od koronavirusa dozvoli još jedan ispitni rok.

23.46 – „Molim vas da ovo večeras bude prava priča, bez političkih uzvika. Borimo se za budućnost“, rekli su studenti ispred Skupštine Srbije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

23.39 – Studenti iz Studentskog grada stigli su na plato ispred Narodne Skupštine. Čeka se dolazak studenata iz ostalih beogradskih domova.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

23.38 – Ljudi iz vozila pozdravljaju studente sirenama. Upravo su ugasili svetlo u Vojvode Stepe. Mrak, bukvalno, javlja naš izveštač koji je sa studentima u koloni koja ide ka Narodnoj skupštini.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

23.34 – Najveća grupa studenata iz doma Studenjak u svakom trenutku bi trebalo da stigne ispred Skupštine.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ispred Skupštine se mogu čuti i uzvici „Vučiću lopove“, javlja izveštač Nove.rs sa lica mesta.

Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

23.31 – Za sada je mirno ispred Skupštine, polako se okupljaju studenti, javlja naš reporter.

Foto: Tanja Milovanović/Nova.rs

Mogu se videti i stariji sugrađani koji stoje uz studente i pružaju im podršku.

Studenti kažu da nemaju zvaničnu informaciju o tome da je dogovoren ostanak u domovima. Spontano se okupljaju i nemaju svoje predstavnike.

23.27 – Studenti sa Novog Beograda prešli su Brankov most i kreću se ka Skupštini.

23.25 – Grupa studenata iz doma 4.april sa Voždovca, krenula je ka gradu i Skupštini uz pratnju policijskih kola. Uzvikuju „nikuda iz domova“, dok je stotinjak studenata je okupljeno ispred samog doma.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

23.20 –  Zbog nezadovoljstav studenata pozvali smo rektorku Univerziteta u Beogradu, Ivanku Popović, koja je na molbu da da svoj komentar u vezi sa momentalnim protestima studenata, odgovorila:

“Znate kako, jeste da su aktuelne vesti, ali sad je ipak 20 do 11. Ipak možemo da se čujemo ujutru”, rekla je Popović, a na pitanje da li može bar neki kratak komentar na kaže, odgovorila je kratko:

“Ne.”

23.17 -Među okupljenim studentima mogu se čuti i komentari poput „šta je politika, ako ne prava studenata“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

23.10 – Studenti sa Karaburme, dok se kreću ka centru grada uzvikuju parole poput : „Izdali ste studente“, „Prodali ste studente“.

23.01 – Studenti iz studentskog doma Karaburma su se nakon sastanka kod Vukovog spomenika uputili ka Skupštini uzvikujući „ne damo domove“, javlja reporterka Nova.rs, sa lica mesta.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

22.58 – Studentkinja Učiteljskog fakulteta iz Kruševca kaže da studenti sada ne smeju da popuste u svojim zahtevima.

„Vučić je štošta obećavao studentima kao i čitavom narodu i ja mu ništa ne verujem. Kako on misli da dođem pred ispit i gde da budem kad je dom zatvoren. Neće moći tako, mora da nas ostavi ovde da učimo ako već hoće da ostanemo u zemlji“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

22.55 – Grupa studenta koji su krenuli iz Studentskog grada prolaze Bulevarom Mihaila Pupina ka Brankovom mostu i kako su najavili idu ka Skupštini.

„Ja sam iz koronazarista, Novog Pazara. Ako budem morao vraćam se kući nemam izbora, frka mi je najviše zbog roditelja. Prvo tražimo da nam se urade testovi na koronu da budu negativni i tek onda možemo da idemo. Ne znamo ni šta će se desiti sa rokovima, dal će se održati ili neće iako smo mi poslati kućama. – rekao nam je Đ.P. iz Novog Pazara

Na pitanje zbog čega su se pobunili oni odgovaraju:

„Pobunili smo se zato što su nas naprasno isterali kao i prošli put i ovde nema mesta. Poslali su policiju da nas plaše, ovo nema smisla, šta su studenti? Studenti su bagra? Najlakše nas isterati! Kući imam bolesnu babu, majka mi je lošeg zdravlja i ja sada treba da odem kući, a ne znam ni da li sam zaražen. Lako je njima reći ‘ajmo kućama’, a pola nas smo na pola rokova i ne znam šta sad treba da radim? Sutra ujutru imam ispit, dva ispita za budžet, a policija preti da ko bude protestvovao nece više biti u domu. Ako nekoga uhapse izgubiće pravo na dom“, kaže Rajko Filipović.

Student P.P. iz Paraćina kaže da je ovaj dom bio biračko mesto, i da tada nije bio nikakav problem, kao i da su biračka tela bila u čitaonicama za vreme ispitnog roka.

„Šta bi se desilo da se to desilo u nekoj od zgrada? Šta bi stanari rekli? – izjavio nam je student P.P. iz Paraćina

22.45 – Studenti iz Studentskog doma „Slobodan Penezić“ na Zvezdari takođe su posle saopštenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će zatvoriti sve domove su takođe izašli na ulicu u protest zbog neslaganja sa ovom odlukom.

22.42 – Posle razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i studenata, pronađeno je rešenje – studenti će ostati u domovima, uz nalaženje rešenja za povećanje epidemioloških mera, pišu pojedini beogradski mediji. Međutim, studenti za Nova.rs tvrde da su za takvu odluku samo načuli, ali da im nije potvrđena.

“Načuli smo da je povukao odluku, pretpostavljamo da će nas iseliti kada nas sve testiraju i kada se zna ko je negativan ili poziitivan. Niko nam nije rekao o nastavku studija samo su nas iselili iz doma i to je to. Osećamo se kao marionete od kada je epidemija, i prvo iseljenje, i informacije koje nam daju i ovo sad”, rekla nam je Andjela M. iz Negotina.

22.39 – Protest je krenuo potpuno spontano zbog ovoga. Blokirana je kompletna Ulica Vojvode Stepe ispred Doma. Saobraćaj stoji”, kaže jedan od studenata za Nova.rs i dodaje:

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Policija je došla i vratila se. Atmosfera je nikad bolja. Ništa nije gotovo i mi se nećemo pomerati dok se situacija ne sredi. Vođe protesta nema”.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Među okupljenima su se videle parole “Pravda za studente”.

22.12 – Profesor sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Svetislav Kostić, oštro je večeras reagovao na odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u okviru pooštravanja mera zbog pandemije koronavirusa zatvori i sve studentske domove u Beogradu i pozvao sve svoje studente koji nemaju gde za ovaj ispitni rok, da mu se slobodno jave ako im treba bilo kakva pomoć u vezi smeštaja.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Kao profesora Univerziteta u Beogradu, mene je sramota što se ova vlast ovako bezdušno odnosi prema našoj budućnosti“, napisao je Kostić na svom fejsbuku.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Da li ova vlast zna da su ispitni rokovi u toku i da najveći deo naših studenata koji žive u studentskim domovima nemaju gde da ostanu? Kako će ta naša deca da polažu ispite? Da li ova vlast zna da roditelji te naše dece nemaju para da im plaćaju prevoz do Beograda samo za potrebe ispita i smeštaj van studentskog doma?”, upitao je Kostić.

Prema njegovom mišljenju, studenti su sada dovedeni u gori položaj, samo zato što nemaju para da plaćaju stanove po Beogradu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Ovakav odnos prema srpskim studentima je sramota i bruka! Ta su deca bolja od svih nas zajedno. Od mene svakako! “, kaže Kostić.

21.30 – Povodom odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da u okviru pooštravanja mera zbog pandemije koronavirusa zatvori i sve studentske domovi u Beogradu, u Studentskom gradu okupio se veliki broj studenata u znak protesta.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Studenti su izrazili nezadovoljstvo ovom odlukom i traže da bude poništena, te dodaju da studenti nisu neodgovorni kao što se predstavlja i da nose maske. Mnogi su na pominjenje predsednika i njegove odluke vikali “uaaaa” i oštro reagovali povicima negodovanja na optužbe nadležnih da su oni krivci za širenje koronavirusa u Beogradu.

Kako je sve počelo

Studenti: Nema dogovora sa Vučićem

Šarčević spava dok se studenti bore: Danas ću se obratiti

Sutra u 10 veliki skup na Studentskom trgu

Akademci protestuju, a rektorka nema komentar jer je 23 sata

Mediji kažu da je dogovor postignut, studenti nemaju potvrdu

Studenti na ulicama: Nećemo stati dok se odluka ne promeni

Profesor Pravnog: Sramota me odnosa vlasti prema budućnosti

Protest studenata nakon Vučićeve odluke: Haos u Studenjaku

Studenti partijaju u domovima, a od sutra ih zatvaraju

“Nema zatvaranja Beograda, kafići neće raditi od 23 do 6h”

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare