Predrag Kon Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Iskreno, ne znam neposredno o čemu se konkretno radi, pa nisam spremam da dam neki odgovor, rekao je dr Predrag Kon odgovarajući na pitanje o smeni dr Lejle Ćeranić, sa mesta vd načelnika infektivnog odeljanja Opšte bolnice u Novom Pazaru.

„Problema ima svuda, nismo mi bez problema i ne mogu tako nešto da kažem. Jedini način je da shvatimo da je u ovom trenutku virus glavni problem i da zajedno, kakvi god sukobi postoje, moramo da nađemo snage da te sukobe prevazilazimo. Ne izjašnjavam se po pitanju da li je jedna ili druga strana u pravu. Problemi se rešavaju ili tako što se prevazilaze ili tako što sukob postaje sve dublji“, rekao je dr Predrag Kon na današnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba o koronavirusu.

 

 

 

 

 

Od posledica zaraze koronavirusom u Srbiji je, u protekla 24 časa preminulo još devet osoba.
U poslednja 24 sata u Srbiji je na koronavirus testirana 6.251 osoba, njih 236 bilo je pozitivno. Na respiratoru je trenutno 106, dok je na lečenju u bolnicama zbog kovida trenutno 2.999 pacijenata.

Dr Predrag Kon o deci sa autizmom: Taj problem o deci sa autizmom se konstantno provlači. Dodatni rizik je što im se ne može, u smislu kontakata, kontrolisati ponašanje. Ne možete garantovati da oni koji rade sa njima ne mogu da donesu kovi. To je specifična situacija i to se dugo provlači. Krajnje rešenje je da bi trebalo da rade svi ti centri – prvenstveno se govori o dnevnom boravku – ali tu postoji ogroman strah ljudi koji rade s njima da ih neće dovoljno zaštititi. Tu onda rešenja nema. Moje mišljenje i Kriznog štaba je bilo da ti dnevni centri rade, ali to do kraja nije tako prihvaćeno. Taj problem nije rešiv ako nema popuštanja sa jedne strane.

Dr Predrag Kon o prijemu za medicinske radnike u Novom Sadu: Ne znam dovoljno o tome. Sve ono što se organizuje, a ima više od 10 ljudi, je rizik koji ne bi trebalo da postoji – ako je dobro isplanirano sa distancom i maskama, onda je rizik smanjen.

Dr Predrag Kon o nastavi: U utorak sastanak Kriznog štaba u vezi sa nastavom. Mislim da smo praktično sve već rešili. Tu sad postoje određena tehnička pitanja, vezana za mogućnošću raznih škola, to ćemo rešiti zajedno sa resornim ministarstvom. Samo zdravo dete može da ide u školu, to treba da zna svaki roditelj. Biće potrebno da detetu svakog jutra pre polaska u školu detetu izmere temperaturu, da se to ne bi prepuštalo samim školama.

Roditelji će morati da razgovaraju sa svojom decom. Samo ponašanje u školi biće isto tako definisano, kako za nastavnike, tako i za učenike. Neće to biti teško, napraviće se tako da deci bude potpuno jasno. Treba imati na umu da će u mlađim razredima do 4. eventualno do 5. razreda će biti nastava u školama, a za ostalo će biti kombinovano. Sve će biti definisano u utorak.

Bitno je da u mlađim uzrastima nemamo težih oblika obolevanja, a kad obolevaju, daleko manje prenose virus. Biće u pripravnosti sve epidemiološke službe.

Dr Predrag Kon o preminulom košarkašu, Majklu Odžu, koji je prethodno preležao teži oblik koronavirusa: Ja sam epidemiolog. Jasno je da je posle svake infekcije kovida potrebno dati period za rekovalescenciju, ali to ne bih povezivao sa ovim slučajem, jer o tome nemam podatke. Zna se da je to bio teži srčani udar. Druge podatke ne znam.

Dr Predrag Kon: Iz  dana u dana beleži se smanjenje sumnji na kovid. To ide sporije u odnosu na pražnjenje bolnica. Virus je i dalje sa nama. Brojevi su i dalje visoki.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare