Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa Zoran Gojković rekao je da je došlo do zabune, da antigenski testovi koji su pušteni u upotrebu nisu namenjeni građanima, već privatnim zdravstvenim ustanovama.

Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa:

Naveći broj novozaraženih je i dalje u Beogradu, gde je u poslednja 24 sata zaraženo 364 osoba.

Snežana Jovanović, Služba za mikrobiologiju Kliničkog centra Srbije:

Uveli smo brze antigenske testove kojima se skraćuje vreme testiranja na 15 do 20 minuta. Oni koji budu bili pozitivni na tim testovima neće morati da rade PCR testove.

Cenu testova predložila je radna grupa za procenu kapaciteta mikrobioloških laboratorija u Srbiji, prihvatio je Krizni štab. Ta cena, ni od 6.000, ni od 9.000 ne pokriva sve troškove.

Cena PCR testiranja ne obuhvata samo komercijalnu cenu testa, ona obuhvata i druge stvari, kao što su različiti potrošni materijali, rad specijaliste mikrobiologije sa parazitologijom, molekularnom biologa i laboratorijskog tehničara.

Gojković: 

Radno vreme ustanova kuluture će biti produženo, videćemo da li će to biti do 21 ili 22 sata. Jedini problem su zaposleni u ustanovama kulture, jer je vrlo teško da umetnici na sceni nose maske. Najveći odgovornosti u tom smislu je sad na rukovodiocima ustanova kulture. Što se tiče same publike verovatnoća za širenje korone u takvim ustanovama je veoma mala.

Antigenski testovi su namenjeni isključivo za privatne zdravstvene ustanove, ne za građane. Nadležna zdravstvena inspekcija je već na terenu. Ja molim građane koji su kupili te testove da ih sami ne koriste, ne smeju sami da uzorkuju, jer ako to radi nestručno lice, onda mogu da se dobiju lažno pozitivni ili lažno negativni rezultati. Može čak i neko da se povredi prilikom nepravilog uzimanja brisa.

Problem je i način odlaganja tog testa – u pitanju je infektivni otpad koji zahteva posebnu tehniku odlaganja, skladištenja i uništavanja.

Molim još jednom građane da to ne uzimaju.

Kolone su već na granicama. Šta sa građanima koji sad ulaze u zemlju, oni se ne testiraju?

Za njih već postoji procedura, oni se kontrolišu prilikom ulaska.

Šta će biti urađeno za građane koji satima čekaju ispred kovid ambulanti?

Trudimo se da pomognemo građanima, da im bar obezbedimo šatore u kojima mogu da se zagreju dok čekaju. Zbog toga sve vreme pozivamo građane da se pridržavaju mera, preventivna je ključna da bi se smanjili redovi.

Da li su vakcine koje stižu za upotrebu ili za testiranje?

Tokom sledeće nedelje očekujemo 5.000 vakcina, do kraja godine, po ugovoru bi trebalo da bude isporučeno još 10.000, tokom prvog kvartala naredne godine još 350.000 vakcina. Srbija je potpisala ugovor za Fajzerom za nabavku 1.800.000 vakcina i nalizi se među prvih pet zemalja koje su potpisale taj ugovor. Ovo je posledica toga.

Da li je vakcina namenjena za ispitivanje ili za korisnike?

Od tog dela jedna vakcina se uzima za ispitivanje, a ostale su za upotrebu. I prvi na redu su korisnici staračkih domova.

Šta je to poskupelo zbog čega je morala da skoči cena vakcine?

Jovanović:

Cena od 6.000 dinara nije omogućavala da se pokriju troškovi svega što je bilo potrebno da se oni urade. Služba za mikrobiologiju Kliničkog centra Srbije je plaćala test 35 evra bez potrošnog materijala.

Da li je Fajzerova vakcina dobila upotrebnu dozvolu?

Gojković:

Fajzerova vakcina je dobila samo dozvolu za uvoz. Dokumentacija je u redu, sad još treba da se uradi analiza uzorka. Kada će dobiti dozvolu, to je pitanje dana.

***

U Srbiji je tokom jučarašnjeg dana evidentirano još 5.129 građana pozitivnih na koronavirus, a preminulo je još 47 građana.

Juče je testirano 17.460 ukupno građana, a na respiratorima je 353.

***

Vakcinu protiv koronavirusa Srbija će dobiti do kraja ove godine, izjavila je danas u Kragujevcu premijerka Srbije Ana Brnabić.

U prilog tome ona je istakla da je Aagencija za lekove i medicinska sredstva, sinoć dala dozvolu za uvoz Fajzerove vakcine u Republiku Srbiju, te da se sada očekuje datum prve isporuke.

***

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije dala je saglasnost za uvoz Fajzerove vakcine, što znači da bi u našu zemlju mogli uskoro da stignu prvi uzorci pomenute vakcine.

U pitanju je dozvola koja se daje da bi uzorci stigli u Srbiju, kako bi Agencija dalje mogla da izvrši ispitivanje i potencijalno odobravanje vakcine, kažu za Nova.rs stručnjaci upoznati sa procedurom, koji, istovremeno, dodaju da bi to značilo da bi uskoro moglo da počne i konkretno ispitivanje vakcine i proces njenog odobravanja.

***

Postojeće mere protiv koronavirusa ostaju na snazi i tokom vikenda. Od ponedeljka se produžava radno vreme ustanova kulture do 21 sat.

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za ponedeljak u 8 časova i tada će ponovo biti razmatrane i precizirane protivepidemijske mere.

***

Jutrošnja sednica Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa trajala je kraće nego dosadašnja zasedanja, a završena je bez izjava i komentara, uz najavu da će se više o potencijalnim novim merama znati u 15 sati na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare