U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 5.129 građana pozitivnih na koronavirus, a preminulo je još 47 građana.

Testirano je 17.460 ukupno građana, a na respiratorima je 353.

***

U Srbiji je u poslednja 24 sata zabeleženo još 5.353 građana pozitivnih na koronavirus, a preminulo je još 49 osoba.

Testirano je 18.484 građana, a na respiratorima se nalazi 333 pacijenata.

***

Ako se budemo okupljali iz bilo kog razloga koji je manje važan od života, pogoršaćemo trenutnu epidemiološku situaciju i dočekati sledeću godinu u većoj opasnosti, sa teže obolelim pacijentima od kovida 19, kaže imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković.

***

Poslednji rezultati ispitivanja pokazuju da je prokuženost građana Srbije oko 20 odsto. Ipak, čini se da se podaci o kolektivnom imunitetu mogu pominjati samo na nivou nagađanja, pošto preciznih pokazatelja, zapravo, nema. Naime, Medicinski fakultet u Beogradu u maju je počeo studiju koja je predvidela je da se prokuženost nacije utvrdi na osnovu testiranja 7.000 domađinstava sa oko 17.000 građana. Testiranje je bilo na dobrovoljnoj bazi, a odziv građana je bio slab. Kako je za naš portal rekla vođa istraživačkog tima, profesorka Tatjana Pekmezović, podataka o prokuženosti u trećem i najjačem talasu pandemije – nema.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare