Foto:privatna arhiva

Posle šest meseci, koliko je u Užicu kontinuirano trajala vandredna situacija, Gradski štab je doneo odluku o njenom ukidanju. Situacija sa korinavirusom, u gradu na Đetinji, u kome je vakcinisano oko 50% odrasle populacije, je znatno bolja, broj novoobolelih je na dnevnom nivou jednocifren, znatno je manje hospitalizovanih, uglavnom sa blažom kliničkom slikom a vakcinu primaju i mlađi od 18 godina.

U ovom gradu, poslednjih dana se ori muzika i pesma mladih u kafićima, koji su željni druženja a vikendom se čuje i svadbena truba. Sve izgleda kao nekada a nadležni kažu da se ne treba radovati jer će nam korona opet doći.

Gradski štab za vandredne situacije je saopštio da je situacija sa koronavirusom stabilizovana u Užicu, da nema više potrebe za preduzimanjem posebnih mera pa se kontrola epidemije može sprovoditi redovnim merama propisanim Uredbom Vlade Srbije.

„Prema izveštajima i podacima Zavoda za javno zdravlje, donela sam odluku da se danas ukine vandredna situacija na teritoriji grada Užica. I dalje će se primenjivati mere koje važe na nivou republike, grad će nastaviti da pruže pomoć i podršku zdravstvenim ustanovama i kovid ambuantama, u skladu sa potrebama a volonteri Crvenog krsta i dalje će biti angažovani u procesu imunizacije. U interesu građana i očuvanja javnog zdravlja je izbegavanje rizičnih okupljanja, da nose zaštitne maske, održavaju fizičku distancu i da se vakcinišu. Na prvom mestu vakcinacija i samo vakcinacija“, rekla je danas gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević.

Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Podaci koji su doveli do ove odluke pokazuju da je u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno 67 pacijenata, te da su ostala odeljenja OB Užice, sem intenzivne nege, izašla iz kovid sistema. U Užicu je , prema poslednjem izveštaju, zabeleženo osam novih slučajeva oboljevanja od koronavirusa. Najveći razlog je procenat vakcinisanih, koji je kod odrasle populacije blizu 50% što je u brojkama za već revakcinisana lica više od 23.000. Interesovanje građana za vakcinaciju ne jenjava.

„Na teritoriji Zlatiborskog okruga u bolnicama u Priboju i Požegi, ostao je mali broj pacijenata i svaki dan očekujemo ukidanje tih bolnica tj. njihov izlazak iz kovid sistema. Ovo je najmanji broj hospitalizovanih pacijenata u prethodnih šest meseci. Inače svi pacijenti koji su na bolničkom lečenju su blažom kliničkom slikom i uglavnom imaju pridružene bolesti, pa zbog toga njihovo lečenje duže i traje. Broj pregleda u kovid ambulantama je u dve trećine slučajeva kontrolni a tek kod jedne trećine je to zbog pojave siptoma oboljevanja“, kazala pomoćnica direktora ZC Užice dr Nataša Gagović.

Ipak, zamenik načelnika za vandredne situacije u Užicu, Zoran Militarov, kaže da ovakva situacija ne znači da je kovid nestao, da je vakcinacija jedini razlog dobrih rezultata ali koronavirus je i dalje pretnja.

Foto:privatna arhiva

„On je i dalje tu, i dalje je vrlo visok rizik pa treba nastaviti sa svim merama koje su i do sada preduzimane a nadležni organi će nastaviti kontrolu. Uspeli smo kada je u pitanju preduzimanje mera, da sa građanima i privrednim subjektima nađemo zajednički jezik i nadamo se da će tako ostati. Jedna od najvažnijih sutuacija u koju smo došli jeste da su mlađe kategorije stanovništva počela sa imunizacijom i da postoji i njihovo interesovanje. To je najbolji način da sprečimo dalje širenje zaraze“, kazao je Militarov.

Militarov podseća da grad Užice spada u kategoriju gradova sa visokim rizikom za oboljevanje od respitratornih infekcija uključujući i koronavirus pa trenutni rezultati nisu razlog za preteranu radost i uljuljkivanje već motiv da se nastavi dalje, kako bi se stiglo najmanje do 70% vakcinisanog stanovništva.

„Koronavirus će se vratiti, pitanje je vremena. Ova vakcinacija je ulaganje u taj momenat. Ne treba neko da se vakciniše zbog sadašnjeg vremena i trenutne situacije, već zbog onoga što potencijalno može doći i što se potencijalno može ponoviti. Moramo biti dovoljno ozbiljni i shvatiti da ta mogućnost postoji i da se i za nju treba pripremiti“, dodaje Militarov.

Bez obzira na sva upozorenja, atmosfera u Užicu je kao nekada, kafići u blizini srednjih škola su krcati, ori se pesma i muzika, bliži se i kraj školske godine, maturanti su naveseliji ali i najglasniji. Spremni su i da se vakcinišu ali druženja i popularnih maturantskih „ozvučenja“ nisu više spremni da se odriču.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar