Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Situacija u Srbiji je na granici koju može da izdrži zdravstveni sistem - priliv kovid pozitivnih pacijenata se ne smanjuje, svi bolnički kapaciteti popunjeni, a mesta ima za samo naredna 24 sata", upozorio je član Kriznog štaba i načelnik Klinike za tropske i infektivne bolesti Goran Stevanović. Da je situacija zaista alarmantna potvrđuju i podaci do kojih Nova.rs stiže i u drugim kovid bolnicama. Kapaciteti su nategnuti do ivice pucanja, a kliničke slike pacijenata jako teške.

„Popunjeni smo do maksimuma, trenutno imamo 913 pacijenata“, navode naši izvori iz najveće kovid bolnice u regionu.

U KBC „Dr Dragiša Mišović“ ima četiri slobode postelje, ali će i one do večeri biti popunjene. „Čekamo da nekog otpustimo da bismo primili narednog pacinenta“, tako naš izvor opisuje situaciju u toj ustanovi. Kliničku sliku pacijenata u Batajnici naš sagovornik opisuje jednom rečju – „užas“.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„Nema bolesnika sa lakšim kliničkim slikama, sve su srednje teška ili jako teška stanja“, objašnjava naš sagovornik i dodaje da je, prema njegovim informacijama, slična situacija i u ostalim beogradskim bolnicama koje primaju kovid pacijente.

„Tačno je i da se pacijenti šalju u Kruševac. Sve je prenapregnuto“, napominje naš izvor iz KBC „Dr Dragiša Mišović“.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je u svom alarmantnom obraćanju rekao da su u pripravnosti i neki novi kapaciteti.

Goran Stevanovic
Goran Stevanović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Na granici smo popunjenosti kapaciteta intenzivnih nega. Selters se priprema da uđe u kovid režim, i to će biti najkasnije u petak za grad Beograd, a ostale bolnice, kao što su Čacak i Novi Pazar već imaju pripremljene kapacitete ako bude rastao broj prijema“, rekao je Stevanović i time raspršio svaku iluziju o mogućnosti da se trenutne mere menjaju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare