Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Nemačka je ponovo stavila Srbiju na spisak zemalja visokog rizika od zaraze korona virusom.

Na spisak, koji se redovno ažurira svake nedelje u skladu sa incidencom u pojedinim zemljama, pored Srbije su dodate i Albanija, Azerbejdžan, Gvatemala, Japan, Palestinska samouprava i Šri Lanka.

Time automatski stupa na snagu i upozorenje nemačkog ministarstva spoljnih poslova nemačkim građanima da od 5. septembra izbegavaju sva turistička i ne nužno neophodna putovanja u Srbiju.

Istovremeno, građani koji su u periodu od deset dana pre ulaska u Nemačku boravili u nekoj od država sa spiska visokorizičnih, dužni su da se odmah po dolasku u Nemačku upute u desetodnevnu samoizolaciju.

Taj kućni karantin može biti prevremeno okončan ako preko za to predviđenog portala dostave potvrdu da su vakcinisani, da su preboleli kovid-19, ili negativni test na korona virus, navodi se na sajtu nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova.

Nemačka nije jedina, uslove za ulazak grašana Srbije pooštravaju i druge zemlje.

Rumunija

Srbija je uvrštena na rumunsku „crvenu listu“ zbog pogoršanja situacije sa epidemijom korona virusa, nakon što je ta zemlja ažurirala spisak zemalja ili područja sa visokim epidemiološkim rizikom od zaraze sa kovid-19.

Najnovija lista stupa na snagu od 5. septembra, prenela je rumunska agencija Ađerpres.

Po informacijama na sajtu Ministarstva Spoljnih poslova Republike Srbije, da bi ušli u Rumuniju, državljani Srbije moraju da budu u obaveznom karantinu u trajanju od 14 dana.

Ipak, od karantina su izuzete sledeće kategorije: lica koja su vakcinisana, a po isteku 10 dana od kompletne vakcinacije; lica kojima je potvrđeno prisustvo virusa COVID – 19 u prethodnih najviše 180, a najmanje 14 dana pre ulaska na teritoriju Rumunije; deca uzrasta do 6 godina (bez obaveze prilaganja negativnog rezultata PCR testa), deca uzrasta između 6 -16 godina (uz obavezno prilaganje negativnog rezultata PCR testa, ne starijeg od 72 sata), prekogranični radnici, studenti, lica koja na teritoriji Rumunije ostaju najduže 72 sata (ukoliko prilože negativan rezultat PCR testa), lica u tranzitu, pod uslovom da teritoriju Rumunije napuste u roku od 24 sata.

Albanija

Na listi zemalja koje su pooštrile pravila za ulazak našla se i Albanija. Iako su do sad naši građani mogli samo uz ličnu kartu da putuju u ovu zemlju to više neće biti slučaj.

U Albaniji su na snagu stupile nove mere protiv korona virusa, koje predviđaju da nijedan strani ili građanin Albanije ne može da uđe u zemlju bez dokaza da je negativan na korona virus.
Počev od 6. septembra, putnici koji ulaze u Republiku Albaniju, na svim graničnim prelazima, moraju posedovati jedan od sledećih dokumenata:

Potvrda o vakcinaciji (potrebno da je od datuma potpune vakcinacije proteklo najmanje dve nedelje);
Negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati);
Potvrda o preležanoj bolesti COVID-19 (validna do 6 meseci nakon izlečenja).
Navedena pravila važe za sva lica (osim za decu do 6 godina starosti), uključujući i ona koja samo tranzitiraju kroz Albaniju.

Spisak sa preciznim pravilima o ulasku u pojedinačne države, možete naći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova. Nije zgoreg da pre polaska na put proverite koji su uslovi za ulazak u zemlju koju posećujete.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare