UNS, Udruženje novinara Srbije
Foto: FoNet/Milica Vučković

Glasanje za novo rukovodstvo Udruženja novinara Srbije i dalje je u toku, a proglašenje rezultata zakazano je za sutra u 12 sati.

Glasački listići podeljeni su tek oko 21 čas, iako je sednica na kojoj bi trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo počela danas oko podneva, a na glasačkom listiću je i ime Živojina Rakočevića, iako je njegovu kandidaturu sredinom maja odbila Kandidaciona komisija tog udruženja.

Do današnje izborne skupštine, jedini kandidat za predsednika bio je aktuelni prvi čovek UNS Vladimir Radomirović, i upravo je Radomirović predložio, a skupština usvojila predlog da i direktor Doma kulture u Gračanici Rakočević bude kandidat.

Radomirovićevo obrazloženje bilo je da želi da Udruženje bude jedinstveno, a da će pitanje usklađivanja Statuta UNS i Kodeksa novinara „doći na dnevni red“.

„Nemojte to da radite, ja se stidim“, poručio je prisutnima Živojin Rakočević, i dodao da je za organizovanje Skupštine potrošeno četiri miliona dinara, koliki je, kako je naveo, budžet ministarstva kulture za medije sa Kosova i Metohije.

„Meni ništa ni ružno ni lepo ne može da se desi, ali neću dozvoliti da čerečite moje prijatelje, da im uzimate reč“, rekao je Rakočević, i optužio Radomirovića, protivkandidata na izborima za prvog čoveka UNS, da ga je uoči početka skupštine opsovao, iako mu je pružio ruku.

„Da nismo sluge, da nismo ponižavali kolege, da ih nismo nazivali ‘humoristima’…i tu se raspao UNS, kada smo oterali Jelenu Obućinu, oterali smo sve jer nemamo kapaciteta osim da se psujemo“, rekao je Rakočević.

U slučaju Rakočevića, spor je nastao zbog njegove funkcije direktora Doma kulture u Gračanici, pošto je Kandidaciona komisija UNS odbacila njegovu kandidaturu 19. maja zbog člana Statuta koji zabranjuje izbor onih koji su „zaposleni, službenici i funkcioneri republičke ili pokrajinske Vlade, ministarstava, sekretarijata i lokalnih organa uprave“. Rakočević je tu odluku osporio pred Višim sudom u Beogradu.

Tokom izborne sednice Skupštine UNS, žustra rasprava približila se incidentu kada je došlo do verbalnog sukoba između brojača glasova i nekoliko učesnika Izborne skupštine, ali sukob nije otišao dalje od međusobnog unošenja u lice. Povod za sukob bile su nejasnoće oko prebrojavanja glasova za i protiv predloga da Skupština konstatuje da Rakočević nije u sukobu interesa, te da može ponovo da bude kandidat za predsednika.

Izborna skupština počela je oko podneva, kada je utvrđeno da, od 1.789 redovnih članova UNS-a, sednici je, prema izveštaju Verifikacione komisije na početku zasedanja, u tom trenutku prisustvovalo ukupno 592 član.

Duga i na momente žustra rasprava o dnevnom redu, poslovniku i predlozima da se trajanje rasprave ograniči potrajala je gotovo pet sati, a u jednom trenutku došlo je do oštre verbalne rasprave između studenata zaduženih za brojanje glasova i nekoliko članova Skupštine oko procedure brojanja i saopštavanja rezultata glasanja, pa je reagovalo i obezbeđenje hotela Jugoslavija, gde je danas održana sednica.

Članovi UNS na Izbornoj skupštini biraju novog predsednika udruženja kao i kompletno rukovodstvo, odnosno članove Uprave, Nadzornog odbora i Suda časti, sa mandatom od četiri godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar