Udruženje novinara Srbije, UNS, logo
Foto: N1

Grupa od 11 članova Uprave Udruženja novinara Srbije (UNS) optužila je danas aktuelnog predsednika UNS Vladimira Radomirovića da uoči izbora zakazanih za 29. maj, "zloupotrebljava" Udruženje u cilju "diskvalifikacije protivkandidata".

Ocenili su da reakcija dela UNS oko Radomirovića na ocenu Agencije za borbu protiv korupcije da Živojin Rakočević nije u sukobu interesa i da može biti kandidat za predsednika udruženja, „pokazuje da više nismo na terenu novinarstva i uvažavanja argumenata, već borbi nalik političkom razračunavanju i eliminaciji protivkandidata po svaku cenu“.

„Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović nije smeo da dozvoli da jučerašnje saopštenje bude objavljeno u ime UNS, jer pokazuje da kompletan UNS služi njegovom reizboru, da članovi Uprave UNS koji podržavaju kandidaturu Živojina Rakočevića nisu UNS i da je jednoumlje poželjan obrazac za UNS“, stoji u saopštenju.

Navodi se da je ocenom Agencije za borbu protiv korupcije da nema sukoba interesa u slučaju Živojina Rakočevića „dovedena u pitanje“ odluka Kandidacione komisije UNS da odbaci njegovu kandidaturu za predsednika udruženja.

„Upravo je Kandidaciona komisija UNS umesto da se bavi tumačenjem Statuta UNS, iz kog je jasno da je kandidatura Živojina Rakočevića nesporna, zašla na teren tumačenja zakona, što nije njen mandat. Tako je umesto Statuta UNS razloge za odbacivanje kandidature Rakčevića ta komisija tražila u Zakonu o sprečavanju korupcije, zašta je nadležna Agencija za sprečavanje korupcije“, piše u saopštenju.

Prethodno je aktuelni predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović upozorio na „skandalozno mešanje države i politike“ u izbore za predsednika UNS, zakazane za 29. maj.

„Na to smo reagovali i mislimo da je tu opet reč o pokušaju zloupotrebe udruženja i očiglednoj zloupotrebi institucija, kao što su i mene nedavno te iste kolege prijavile da ugrožavam bezbednost novinara, a nikakav argument i dokaz nisu za to imale. Samo su hteli da iskoriste to u jednoj političkoj borbi i da pokušaju da me diskvalifikuju“, rekao je Radomirović za televiziju Pink a preneo je UNS.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)