Foto: Promo

Kandidaciona komisija Udruženja novinara Srbije (UNS) usvojila je danas prigovor na kandidaturu Živojina Rakočevića za predsednika UNS, saopšteno je iz tog udruženja. Navodi se da je glasovima Petra Jeremića i Ljiljane Smajlović, komisija većinom glasova odlučila da Rakočević ne može biti na konačnoj listi kandidata.

POGLEDAJTE JOŠ:

Razlog je, što po Članu 20 Statuta udruženja, u organe UNS ne mogu biti birani članovi ukoliko su „zaposleni, službenici i funkcioneri republičke ili pokrajinske Vlade i ministarstava i sekretarijata i lokalnih organa uprave, odnosno funkcioneri u političkim strankama ili ako su članovi u telima političkih stranaka“.

Iz udruženja su naveli i da je tim članom određeno da u organe UNS ne mogu biti birani „vlasnici, suvlasnici udela ili akcija u pravnom licu koje je osnivač medija, ako u konkretnom mediju ima više od petoro zaposlenih, ne računajući same vlasnike ili suvlasnike udela ili akcija onih koji su zaposleni u osnivaču medija“.

Član 20 predviđa i da u organe udruženja ne mogu biti birani članovi UNS koji su „direktori medija i njihovi zamenici ako u mediju ima više od petoro zaposlenih, ne računajući same direktore ili zamenike“.

Pozivajući se na isti član, tročlana komisija je usvojila prigovore na kandidature Jovanke Stefanović Stanojević i ;Rodike Grujesku ;za članice Uprave UNS.

Komisija je jednoglasno odbila prigovor Miodraga Popova na kandidaturu dosadašnjeg predsednika UNS ;Vladimira Radomirovića, navodeći da ;prigovor Popova „kao lični negativni stav prema kandidatu ne sadrži razloge koje bi Statut UNS mogao da prepozna kao objektivno i opravdano osporavanje kandidature“.

Ranije je grupa članova Uprave Udruženja novinara Srbije, među kojima je i Živojin Rakočević, izrazila sumnju da je u toku proces učlanjenja više od 100 novinara i medijskih radnika u UNS zarad obezbeđivanja još jednog mandata aktuelnom predsedniku Vladimiru Radomiroviću i njegovim saradnicima.

Izborna Skupština Udruženja novinara Srbije biće održana u subotu, 29. maja u hotelu „Jugoslavija“ u Beogradu, a jedini kandidat za predsednika UNS je dosadašnji prvi čovek udruženja Vladimir Radomirović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar