Foto:N1

Agencija za privredne registre (APR) izbrisala je 477 medija iz svog registra jer u roku od tri meseca od donošenja novog Zakona o javnom informisanju i medijima nisu dostavili podatke o glavnom uredniku medija i licima koja imaju više od pet odsto udela u osnivačkom kapitalu izdavača, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije.

Po tom Zakonu, koji je na snagu stupio 4. novembra 2023. godine, izdavači medija imali su rok od tri meseca ;da APR-u, ukoliko nisu to već učinili, dostave navedene podatke.

„Zakon je propisao da, ukoliko izdavač ne registruje ove podatke u roku registrator medij briše iz Registra po službenoj dužnosti, bez donošenja posebnog akta o brisanju. ;Inače, promene registrovanih podataka, po Zakonu, prijavljuju se Registru najkasnije u roku od 15 dana od dana kada je promena nastala“, naveli su u saopštenju iz UNS-a.

PROČITAJTE JOŠ:

Zakon o javnom informisanju i medijima prvi put utvrđuje i da, u slučaju da se podaci iz impresuma medija i podaci iz Registra medija ne podudaraju, ispravnim se smatraju podaci objavljeni u Registru.

BONUS VIDEO: Predstavljeni rezultati istraživanja UNS o radnim pravima i položaju novinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar