Radina Vučetić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Istoričarka Radina Vučetić izjavila je da je atmosfera zastrašivanja i nasilja koje su vlasti pokrenule protiv opozicije u predizbornoj kampanji bila bez presedana, i ukazala da je nasilje i prekrajanje izborne volje i prebijanje građana koji brane demokratiju.

„U takvoj spirali nasilja, plašim se da će se nasilje samo pojačati“, rekla je profesorka Filozofskog fakulteta Univerzitata u Beogradu Vučetić u intervjuu za NIN.

Prema njenim rečima, „uloga propagande ključna je za opstanak autoritarnih režima, pa je ključna i za Vučića, svestan toga on nam se obraća kao Orvelov Veliki Brat sa svakog ekrana, i u jutranjim programima, i da nam kaže laku noć“.

Pročitajte još

„Mediji danas jesu jedan od ključnih saveznika ove vlasti, i zato ne čudi što je Vučić prvo počistio medije i učinio ih na svaki način svojim. U demokratskom dijalogu on i njegovi neoradikali nijednu bitku ne bi dobili, bez ozbira na to da li se razgovara o kulturi, nauci, politici, prošlosti ili budućnosti“, rekla je Vučetić.

Ona je navela da u okviru istorije 20. veka predaje i o protestima, učeći studente da su građanski protesti često igrali ključnu ulogu u demokratizaciji društvu širom sveta.

„Bez obzira na to da li gledamo pokret za građanska prava Afroamerikanaca, LGBT zajednice, proteste protiv aparhejda u Južnoj Africi, talas protesta 1989, ili proteste protiv režima Slobodan Miloševića, svi oni pokazuju kako građanski protesti mogu biti ključni pokretač demokratizacije, dovodeći do promena u političkom sistemu, jačanja ljudskih prava i do povećane odgovornosti vlasti prema građanima“, rekla je Vučetić.

BONUS VIDEO Opozicija, studenti, proglas: Rasipanje ili sabiranje energije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar