Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tokom nedelje i jučerašnjeg dana, na Dečije odeljenje Opšte bolnice u Užicu, hospitalizovano je desetoro dece, kod svih je potvrđeno prisustvo rotavirusa. Sva deca su na prijemu imala teže kliničke slike praćene povraćenje, prolivom, visokom temperaturom i malaksalošću.

Deca su uzrasta od 13 do 36 meseci, svi su boravili u istom vrtiću. Prema rečima načelnice Dečijeg odeljenja OB Užice, deca su stabilnog zdravstvenog stanja i
kod svih desetoro dece potvrđen je rotavirus dok je kod troje dece izolovan i campylobacter. Kako kaže, nezvanično je poznato da u uzorcima nije izolovana salmonela niti stafilokok ali će sutra to biti i zvanično potvrđeno. Sva deca koja su u bolnici hospitalizovana, boravila su u privatnom vrtiću “Školica Črolija”.

“Deca su bolje, ni jedno dete nije životno ugroženo. Juče je primljeno još troje dece iz istog vrtića, javljaju se i braća i sestre ali svi oni borave u tom vrtiću. Brzi antigenski testovi su pokazali da su negativni na koronavirus a sutra zvanično očekujemo i PCR rezultate.

Isključujemo mogićnost da ima koronavirusa kod dece jer se ona oporavljaju a rezultati krvne slike i klinička slika ne ukazuje da su pozitivni. Svakako ćemo sto posto biti sigurni kada dobijemo zvanične rezultate a to će biti, nadam se sutra. Svi simptomi kod dece su na prijemu bili isti a oni i jesu karakteristični za rotavirus, proliv, povraćanje, visoka temperatura i malaksalost. Bilo je zaista teških kliničkih slika na prijemu kod te dece ali danas su svi uglavnom bolje, hidrirani su i oporavljeni”, potvrdila je za Nova.rs dr Dara Savić Božović.

Dr Dara kaže da je ovaj period godine karakterističan za pojavu rotavirusa i da je neophodno da roditelji maksimalnu pažnju posvete higijeni, pre svega ruku.

“Rotavirus je infekcija koja se javlja najčešće krajem zime i početkom proleće, ovaj period je sezona ovog virusa. Uzrast kod koga se javlja je najčešće do pete godine života, što se uklapa u starosnu grupu dece koja su trenutno kod nas na odeljenju. Rotavirus često izaziva vrlo tešku kliničku sliku, iako ona ne mora uvek biti intenzivna. Ova infekcija se prenosi prvenstveno prljavim rukama, feko-oralnim putem. Može da se prenese preko igračaka i raznih drugih predmeta, dovoljno je da jedno dete u grupi donese taj virus i da se on prenese na sve ostale”, dodaje dr Božović.

Doktorka ističe i informaciju da za rotavirus postoji i vakcina, ali da je to odluka roditelja, da li da na taj način zaštite decu od ove infekcije koja ne mora ali može da bude praćena težom kliničkom slikom.

Foto: Promo/Beli Anđeo

Direktor Doma zdravlja u Užicu Nikola Malidžan, rekao nam je da je u Domu za majku i dete u protekla tri dana pregledano ukupno 26-oro dece iz vrtića “Školica Čarolija” od kojih je desetoro zadržano na bolničkom lečenju.

Na naše pozive, u želji da stupimo u kontakt sa vlasnicima vrtića „Školica Čarolija“, kako bi čuli i njihovo mišljenje o novonastaloj situaciji ni danas niko nije odgovarao.

Zavod za javno zdravlje Užice, na zahtev Sanitarne inspekcije, juče je uzeo uzorke radnih površina i kontrolnih uzoraka hrane u vrtiću. Kako je za našu redakciju rekla dr Marija Baralić, rezultati još nisu gotovi jer je posle zasejavanja uzoraka potrebno da prođe od 48 do 72 sata pa će tokom sutrašnjeg dana biti poznato da li se uzrok oboljevanja dece može dovesti u vezu sa uslovima boravka u vrtiću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar