Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Od nedelje do danas, na Dečije odeljenje Opšte bolnice Užice, hospitalizovano je ukupno sedmoro dece sa istom kliničkom slikom, obilnim povtraćanjem, prolivima, visokom temperaturom i malaksalošću.

Prvi simptomi kod dece su se javili u petak a tokom vikenda i danas u Domu za majku i dete u Užicu pregledano je 18-oro dece od kojih je sedmoro zadržano na bolničkom lečenju. Simptomatično je da su sva deca polaznici privatnog vrtića „Školica Čarolija“. Prema jučerašnjoj izjavi načelnice Dečijeg odeljenja za Nova.rs, sva deca su na odeljenje primljenja sa teškom kliničkom slikom praćenom povraćanjem, prolivima, temperaturom i malaksalošću. U međuvremenu na odeljenje je primljeno još dvoje dece sa istim simptomima.

Dr Dara Savić Božović danas je za naš portal izjavila da su deca stabilnog zdravstvenog i boljeg opšteg stanja. Po njenim rečima, sve analize još nisu pristigle, kao ni PCR testovi ali prema rezultatima kojima raspolažu, nema sigurnih indicija da je u pitanju eventualno trovanje hranom.

„Za sada je kod sve dece izolovan Rota virus a kod njih nekoliko i Campylobacter. Sutra će stići preostali rezultati ali je malo verovatno da se radi o trovanju. Pre je infekcija koja se prenosi prljavim rukama, dovoljno je bilo da jedno dete ima Rota virus i da ostali dobiju od njega. Teže slike su se dogodile jer se na virus dodao i taj Campylobacter pa se tada iskomplikuje, kada se dve infekcije preklope. Nisu još stigli rezultati RCR testova ali ja ne očekujem da će biti pozitivni jer su deca već bolje“, rekla nam je danas doktorka Božović.

Zdravstveni centar Uzice
Zdravstveni centar Užice Foto:Slavica Panić/Nova.rsrota virus

Nalazi koprokulture, koji će za obolelu decu biti poznati sutra, utvrdiće tačan uzrok oboljevanja dece koja su u protekla dva dana, sa ozbiljnom kliničkom slikom primljena na Dečije odeljenje OB Užice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar